Agenda

Thomas Mann tweeluik bij de SLAA

6 en 7 oktober in De Balie, Amsterdam, aanvang 20.00 uur

De openingsavond zal in het teken staan van de monumentale roman De Toverberg (1924), een onbetwist hoogtepunt in het oeuvre van Thomas Mann (1875-1955). Hans Castorp, komt voor drie weken op bezoek bij zijn neef in het sanatorium in Davos maar blijft er, betoverd door de verleidelijke, zieke Clawdia Chauchat, zeven jaar. Volgens Thomas Mann beschrijft De Toverberg een tijdperk dat door de oorlog van 1914-1918 voorgoed voorbij was.

De fascinerende wereld van De Toverberg wordt ingeleid door Eric Moormann. Maarten Doorman, Joke J. Hermsen en Piet Meeuse herlazen het boek en geven er onomwonden hun mening over. Eric Moormann voelt de drie sprekers vervolgens hierover aan de tand.

Tussendoor wordt een cruciale scène vertoond uit de film Der Zauberberg (1982), draaiboek en regie: Hans W. Geisendörfer.

Woensdag 7 oktober staan De Buddenbrooks, De dood in Venetië en Doctor Faustus centraal. In zijn indrukwekkende debuut De Buddenbrooks (1901) vertelt Thomas Mann de familiegeschiedenis van vier generaties Buddenbrook, een voornaam koopmansgeslacht uit Lübeck. Hoofdpersoon in deze somber-ironische novelle De dood in Venetië is de schrijver Gustav van Aschenbach, die uit balans raakt door de ontmoeting in Venetië met de beeldschone Tadzio. Met Doctor Faustus (1947) hield Thomas Mann de culturele elite in Duitsland direct na de Tweede Wereldoorlog een spiegel voor.

Eric Moormann plaatst in zijn inleiding Thomas Mann in de literaire geschiedenis, waarna Ursula den Tex, Willem Melchior en Elmer Schönberger respectievelijk De Buddenbrooks, De dood in Venetië en Doctor Faustus voor hun rekening nemen. Voorafgaand aan de lezingen wordt van elk boek een filmfragment vertoond.

Kaartverkoop / Reserveren
De kassa is geopend vanaf 18.00 uur en in het weekend vanaf anderhalf uur voor aanvang. Telefonisch reserveren 16.00-17.00 uur: 020 5535100. Online kaarten reserveren en kopen via www.debalie.nl (zonder extra kosten).
Toegangsprijs: € 10.00; € 8.00 met CJP/85+/Stadspas; € 5.00 met Studentenkaart. Locatie: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam