Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur toegekend aan Daan Remmerts de Vries

Door Ingrid van der Graaf

De jury van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs 2021 toegekend aan Daan Remmerts de Vries.

Daan Remmerts de Vries (1962) debuteerde in 1990 met het kinderboek Zippy en Slos, waarna er meer dan zestig boeken volgden. In 2003 ontving Remmerts de Vries de Gouden Griffel voor Godje en in 2010 voor Voordat jij er kwam. Vier van zijn boeken werden bekroond met een Zilveren Griffel en Tijgereiland won de Gouden Lijst 2014 voor het beste jeugdboek. Ook schreef Remmerts de Vries onder het pseudoniem R.N. Ryst het autobiografische boek De nadagen. Naast schrijver is Remmerts de Vries illustrator, schilder en muzikant.

De jury, bestaande uit Annemiek Neefjes (voorzitter), Marjon Kok, Ted van Lieshout, Matijs Lips, en Veerle Vandenbosch oordeelde mooi over zijn oeuvre: ‘Zijn boeken gaan diep en voelen licht, ze zijn actueel en hebben een universele kracht. Remmerts de Vries levert al een oeuvre lang een unieke bijdrage aan de Nederlandse jeugdliteratuur.’

Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 60.000. De prijsuitreiking, die in december in theater Diligentia plaatsvindt, wordt georganiseerd door het Literatuurmuseum. Afhankelijk van eventuele beperkingen die de coronapandemie mogelijk nog oplegt is nog niet bekend hoe de prijsuitreiking eruit zal zien. 

 

De Theo Thijssen-prijs werd voor het eerst uitgereikt aan Annie M. G. Schmidt (1964), en later onder meer aan Guus Kuier (1979) en Wim Hofman (1991). Recentere laureaten zijn Bibi Dumon Tak (2018), Sjoerd Kuyper (2012) en Ted van Lieshout (2009).

 

Foto: Keke Keukelaar

 

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

26 december 2023

Beste boeken van 2023

26 december 2023

Een oeverloos bestaan

Literair Nederland - 10 jaar geleden

08 januari 2014

Elke dag een paar blokken Elke dag een paar blokken
Recensie door Teunis Bunt

Vaak kun je in één oogopslag zien met wat voor tekst je te maken hebt: een gedicht, een formulier, een dialoog, een brief. Dat wilde Ted van Lieshout niet en daarom heeft hij in Nu in handige meeneemverpakking elke tekst in de vorm van een ‘blok’ op de pagina gezet: de regels zijn uitgevuld en de tekst beslaat precies een pagina (soms twee).