Theo Thijssen-prijs 2012 voor Sjoerd Kuyper

Door Ingrid van der Graaf

Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft maandag 2 april besloten de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur 2012 toe te kennen aan Sjoerd Kuyper (1952). Deze oeuvreprijs zal worden uitgereikt in het najaar op een feestelijke bijeenkomst in het LetterkundigMuseum. Enig tromgeroffel en trompetgeschal is hier wel op zijn plaats.

Sjoerd Kuyper schrijft voor volwassenen, maar dankt zijn bekendheid vooral aan zijn werk voor kinderen en heeft meer dan veertig titels op zijn naam staan. Waarvan Robin en Suze (1993), Het eiland Klaasje (1994), Robin is verliefd (2006) en Sjaantje doet alsof (2007) werden bekroond met een Zilveren Griffel en Robin en God(1996) met een goud  griffel.

Sjoerd Kuyper schrijft verder liedteksten voor het theater en tv-series als Max Laadvermogen en De freules. Voor de verfilming van Het zakmes (1981) schreef Kuyper het scenario, evenals voor de gelijknamige tv-serie. Serie en film kregen vele prijzen, waaronder een Gouden Kalf en de Cinekid Award.

De TheoThijssen-prijs (voortzetting van de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur) voor het gehele oeuvre van Sjoerd Kuyper is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit: Joukje Akveld, Karel Berkhout(voorzitter), Peter van Gestel, Rita Ghesquière en Jaap Robben. Recente laureaten zijn: Ted van Lieshout (2009), Peter van Gestel (2006), Imme Dros (2003), Joke van Leeuwen (2000), Toon Tellegen (1997), Els Pelgrom (1994) en Wim Hofman(1991).

De jury prees de schrijver om de veelheid van verschillende manieren waarin hij zich als auteur uitdrukt: Boeken, filmscenario’s, musicals, gedichten, brieven, liedjes, voor kinderen en volwassenen, voor boekenplank, toneel, televisie en filmdoek. Kuyper is een schrijver die in ‘vrijwel alle genres de juiste woorden vindt’. Bij Kuyper gaan leesbaarheid en diepgang samengaan en belangrijke levensvragen worden met openheid behandeld. Hij kan ‘moeilijke dingen, grootse dingen zelfs, vertellen in een eenvoudige taal, die zich nestelt in je hoofd en blijft rondzingen als een liedje. Een erg mooi liedje.’

De Theo Thijssen-prijs is vernoemd naar de schrijver en onderwijzer Theodorus Johannes Thijssen (1879–1943) die opgegroeide in de Amsterdamse Jordaan waar zijn vader schoenmaker was. Als onderwijzer (van 1898-1921) had hij veel aandacht voor de leerling als individu, wat destijds bijzonder was. In 1905 richtte hij samen met kweekschoolvriend Piet Bol het blad De Nieuwe School op, waarin hij  kritische en satirische artikelen schreef over onderwijsmethoden, leer- en leesboeken. In De Nieuwe school begon hij ook te schrijven over de fantasierijke schooljongen Kees, die hij later zou uitwerken tot een roman waar hij grote bekenheid mee verwierf. Kees de Jongen (1923). Hij verrijkte de Nederlandse taal onder andere met het woord “zwembadpas”, een bepaalde, snelle manier van lopen.

Thijssen koesterde van jongs af aan socialistische sympathieën en was politiek actief. Als ex-vakbondsbestuurder werd hij na de Februaristaking van 1941 door de Duitsers gearresteerd en zat enige tijd vast in het Huis van Bewaring aan de Amstelveenseweg. Thijssen stierf aan de gevolgen van een hersenbloeding op 23 december 1943.

 

Recent

19 oktober 2018

De man die wachtte

18 oktober 2018

Een strijdbare vrouw

17 oktober 2018

Snippers vol belofte

Literair Nederland - 10 jaar geleden

28 oktober 2008

Kwetsbare poëzie

Recensie door Wouter

De nieuwe bundel van dichter en journalist Hilbrand Rozema kent lange zinnen van weinig woorden. En zoals een Groninger betaamt, heeft die aan een half woord genoeg. Hoewel, weinig halve woorden, want Rozema floreert in taligheid. Dit brengt enerzijds prachtige constructies met zich mee, zoals de eenvoudige maar prachtige beginzinnen van de vierdelige cyclus ‘Losgeregende bloesems’: ‘Het licht van de zon / op de losgeregende bloesems.’

Lees meer