Agenda

Theaterfestival Karavaan, 9 tot en met 26 juli

De Westfriese Omringdijk, symbool voor de eeuwenlange strijd van de West-Friezen tegen het water, is van 9 tot en met 26 juli een inspirerend podium voor reizend theaterfestival Karavaan. Achttien dagen lang reist Karavaan over de dijk met voorstellingen, locatietheater en straattheater.

Theaterfestival Karavaan reist van 9 juli tot en met 26 juli over de Westfriese Omringdijk met locatievoorstellingen en straattheater. Karavaan wortelt zich stevig in de regio, de Westfriese Omringdijk is komende jaren de speellocatie én inspiratiebron van het festival. Karavaan heeft theatermakers, kunstenaars en componisten uitgenodigd om zich te laten inspireren door de culturele rijkdom en de veranderende identiteit van de regio West-Friesland. De Westfriese Omringdijk staat garant voor 126 kilometer theater.

Karavaan opent op 9 juli met Voorland van kunstenaarscollectief 5eKwartier. Voorland speelt in het dijkdorp Schellinkhout en vertelt over de verandering van het dorp. In rap tempo verandert dit dorp van een agrarische gemeenschap in een woonparadijs voor stedelingen. Het 5eKwartier neemt de bezoeker mee op een theatrale reis naar de ziel van het dorp. In de kerk, de koeienstal en het dorpshuis zijn ontroerende films te zien die kunstenaars maakten op basis van verhalen van dorpsbewoners. De films worden ter plekke begeleid door professionele muzikanten in samenwerking met lokale amateurmusici.

Kijk op de Dijk
De dijk als inspiratiebron is het uitgangspunt voor Kijk op de Dijk. Zes kunstenaars, theatermakers en componisten, waaronder Rieks Swarte, Lyda Tijsen en Bruno Doedens nemen ieder vierentwintig uur hun intrek in het KaravaanLAB dat op de Westfriese Omringdijk opduikt. Ter plekke spitten ze in het Westfriese land en laten ze zich verrassen door sterke verhalen en onverwachte ontmoetingen op de dijk. In een etmaal visualiseren ze hun gedroomde Karavaanproject in een korte film. Deze films zijn te zien in de Karavaanbios die meereist met straattheater.
Karavaan reist over de dijk, van Schellinkhout naar Hoorn en via Alkmaar door naar Schagen. Overal langs de route wordt gespeeld op bijzondere plekken die het decor vormen voor grappige, spannende en ontroerende locatievoorstellingen. Karavaan strijkt neer in de Schutterszaal van het Westfries Museum met het PS|theater, in het Zuiderzeemuseum met ’t Woud Ensemble, in een historische kas met Het Gezelschap, in een industriegebied met Het Syndicaat, een stadsvernieuwing gebied met De Heiploeg. In Alkmaar gaan op 16 juli twee voorstellingen in première; LATER van Unieke Zaken, en familievoorstelling over tijd en Waar ben je? van 2Kusten, het slotstuk van een serie over mensen in de natuur en de natuur in mensen.

Westfries eten en slapen
Dit jaar is er voor Karavaanbezoekers veel West-Friese cultuur te beleven. Beeldend kunstenaar Robbert van der Horst bouwt in opdracht van CBK Noord-Holland een bijzondere overnachtingsplek. Zijn Stroomhuis is een hedendaags dijkhuisje op zes meter hoogte boven het land, met een schitterend uitzicht over het Markermeer.
Daarnaast kan er gegeten worden bij een drietal voorstellingen. In Schellinkhout verrijst een Westfriese kantine waar bezoekers van Voorland kunnen aanschuiven voor een theatrale Westfriese maaltijd. Het Zuiderzeemuseum serveert de Woudmaaltijd bij de voorstelling van ’t Woud Ensemble en bezoekers van Rode Aarde van Speeltheater Holland kunnen aanschuiven bij een Zuid-Afrikaanse braai.

Kaartverkoop en informatie: www.karavaan.nl

(bron: Karavaan)