Agenda

Theater: Spinoza [In Exile]

Theatergroep Wederzijds / Huis aan de Amstel
Datum: 03-02-2009 t/m 21-02-2009 in Amsterdam (premiere op 6 februari)
Aanvang: 20:00
Einde: 22:00
Plaats: Rozentheater. Rozengracht 117, 1016 LV, Amsterdam

actualiteit
Dit nieuwe toneelstuk van Roel Adam is gebaseerd op het leven en werk van Baruch Spinoza. Deze omstreden filosoof van Joods/Portugese afkomst leefde in Nederland tijdens de Gouden Eeuw. Als ‘tweede generatie allochtoon’ en voorvechter van vrijheid van meninguiting en tolerantie, staat hij momenteel weer volop in de belangstelling in het huidige debat over immigratie. Spinoza [In Exile] is een geestige voorstelling over de gedachtewereld van deze Spinoza, met ook ontroerende momenten. In de voorstelling word ook gebruik gemaakt van een soort stand-up comedie.

denkbeelden
Mensen geloven in God. In Sinterklaas. In zichzelf. Of helemaal nergens in. Sommige mensen zien zichzelf als redelijke wezens. Ook als anderen vinden dat ze de meest dwaze dingen doen. Spinoza [In Exile] speelt zich af in het grensgebied tussen rede en waanzin. In die schemering vechten drie mannen en een vrouw zich, dwars door elkaar heen, van de duisternis naar het licht. En Spinoza mag ook meespelen. Maar alleen als hij zijn mond kan houden.

Speciaal voor Zeeuwen, Marokkanen en andere Amsterdammers: Spinoza [In Exile] : een voorstelling vol huis-tuin-en-keuken-filosofietjes en lichtbeelden over de onbegrijpelijkheid van god en de ongrijpbaarheid van een kaarsvlam. Een voorstelling voor iedereen vanaf 16 jaar.

cast en crew
regie: Liesbeth Coltof | tekst: Roel Adam | spel: Daniël van Klaveren, Markoesa Hamer, Roel Adam; spel en gitaar: Oscar Siegelaar | dramaturgie: Paulien Geerlings | decor- en lichtontwerp: Guus van Geffen | kostuumontwerp Annelies de Ridder | muziek: Wiebe Gotink

Spinoza [In Exile] maakt deel uit van een drieluik, geïnspireerd door Amsterdammers die zich niet wensten te schikken: Annie M.G. Schmidt, Anne Frank en Baruch de Spinoza. Het drieluik is onderdeel van ‘Amsterdam Wereldboekenstad’, een initiatief van Unesco met als thema ‘vrijheid van uiting’.  (Rozentheater)

www.rozentheater.nl

Ergens anders kijken? Deze voorstelling draait niet alleen in Amsterdam; zie voor de volledige speellijst hier.