Agenda

The Series in Den Haag: Interview met Palestijns/Israëlische schrijver Sayed Kashua

In deze aflevering van Writers Unlimited The Series gaat de schrijver Sayed Kashua in gesprek met journaliste Hassnae Bouazza over de lusten en lasten van een schrijverschap in twee werelden. Kashua is een jonge spraakmakende Palestijnse auteur uit Jerusalem die schrijft in het Hebreeuws. Hij presenteert zijn nieuwe roman Tweede persoon enkelvoud in Nederland op donderdagavond 3 mei in de Centrale Bibliotheek van Den Haag.

Sayed Kashua (1975)  is naast romanschrijver, journalist, tv-criticus en schrijver van een wekelijkse column voor de krant Ha’aretz. In 2003 verscheen zijn debuutroman Dansende Arabieren (bij Vassalucci). In 2011 won hij de prestigieuze Bernstein Prize voor Tweede persoon enkelvoud.

De pers over zijn werk: ‘Een genot is het dansen in twee werelden vol vooroordelen, racisme en haat niet. Het knappe van Kashua is dat hij beide werelden, en zijn eigen verwarring, zo onverbloemd neerzet.’ (Trouw)
‘Sayed Kashua is a brilliant, funny, humane writer who effortlessly overturns any and all preconceptions about the Middle East. God, I love him.’ (Gary Shteyngart, auteur van Super Sad True Love Story) .

In zijn roman Tweede persoon enkelvoud ontspint zich het verhaal van een huwelijkscrisis én het vraagstuk over de Palestijnse identiteit in een joodse omgeving. De manier waarop het verband tussen twee verhaallijnen geleidelijk aan wordt onthuld maakt deze roman buitengewoon bijzonder. De spanning wordt verhoogd door de verwijzing naar De Kreutzersonate van Margriet de Moor, de klassieke novelle over een ongelukkig huwelijk dat eindigt in moord.

Kashua wordt geïnterviewd door Hassnae Bouazza. Zij is onder andere columniste bij ‘Vrij Nederland’ en ‘Frontaal Naakt’ en schrijft opiniestukken in diverse media. Ze deed research voor de VPRO en maakte programma’s voor diverse omroepen. Daarnaast is ze vertaalster en redacteur literaire programma’s voor Writers Unlimited.

 

Centrale Bibliotheek Den Haag
3 mei 2012, 20.30 – 22.00 uur
Spui 68
Prijs voor leden: € 6,00 Prijs voor niet-leden: € 8,00
Reserveren: noodzakelijk, via info@writersunlimited.nl.
Geef uw naam, telefoonnummer en aantal gewenste kaarten door.
Het programma is Engelstalig.