Agenda

the balkans & europe

Journalist en ICORN resident Dejan Anastasijevic treedt als gastheer op in een nieuw reeks gesprekken ‘The Balkans & Europe’. In deze reeks ontvangt hij telkens een schrijver uit voormalig Joegoslavië. Samen met een spreker uit Vlaanderen of Nederland stellen ze stereotypen over de Balkan en Europa ter discussie. In de tweede aflevering van de reeks ontvangt Anastasijevic de Bosnische auteur Muharem Bazdulj en de Vlaamse schrijver, dichter, journalist en slavist Johan de Boose.

Dejan Anastasijevic
Dejan Anastasijevic is onderzoeksjournalist en publicist. Hij startte zijn carrière als oorlogsverslaggever in Vukovar (1991) en Bosnië (1992). Hij schrijft voor het Servische magazine Vreme, is freelance-correspondent voor Time Magazine en schrijft bijdragen voor onder meer Slobodna Bosna en The Guardian. Hij moest zijn vaderland ontvluchten omdat zijn kritische houding hem in diskrediet bracht bij de autoriteiten in Belgrado. Binnen het ICORN-programma [link: www.icorn.org] verblijft hij als gast van Passa Porta in Brussel.

Muharem Bazdulj
Muharem Bazdulj (1977) (op de foto) is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de jongere generatie schrijvers in het voormalige Joegoslavië. Hij woont en werkt in Sarajevo, hoofdstad van Bosnië en Herzegovina. Bazdulj is als schrijver actief in een groot aantal genres, waardoor hij zich met recht en reden kortverhaalschrijver, romancier, dichter en essayist mag noemen. Daarnaast werkt hij als journalist en vertaler. Bazdulj publiceerde tot nu toe tien boeken. Zijn werk is vertaald in het Duits, Pools en Engels.

Johan de Boose
Johan de Boose (1962) promoveerde in de Slavische talen en Oost-Europakunde aan de Universiteit van Gent en werkte als journalist, regisseur, acteur, vertaler, docent en radiomaker. Hij woonde een tijd lang in Sint-Petersburg en Krakau en publiceerde naast essays de romans Fluweel van leegte (1994) en Noem het middernacht (2007, genomineerd voor de Literaire Lente 2007), de verhalenbundel Gestuite vlucht (1998) en de dichtbundels Wegen naar Insomnia (1996), De moed om te falen (2001) en De vrijheid van zwijgen. Tegenwoordig is hij fulltime schrijver. Zie voor meer informatie: www.johandeboose.be

Dinsdag 27 oktober, 20 uur in Literatuurhuis Passa Porta in Brussel. Toegang: gratis, reserveren via info@deburen.eu