18 december 2011

Tentoonstelling Yvonne Keuls in Letterkundig Museum en Haagse cultuurprijs 2012

door Ingrid van der Graaf

Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Yvonne Keuls wijdt het Letterkundig Museum een kleine tentoonstelling aan deze succesvolle schrijfster. Tevens werd aan de schrijfster de Haagse cultuurprijs 2012 toegekend. De tentoonstelling werd donderdag 15 december geopend tijdens een feestelijke bijeenkomst. Ambo|Anthos presenteerde tevens het schrijversprentenboek Gedragen op de wind. Een schrijversprentenboek over het leven en werk van Keuls.

Het Letterkundig Museum geeft in de tentoonstelling 80 jaar Yvonne Keuls aan de hand van jeugdfoto’s, portretten en kiekjes uit het privé-archief van Keuls en door middel van handschriften, knipsels en persoonlijke documenten in kort tijdsbestek inzicht in haar leven en werk. Bijzonder zijn de vele tv-scenario’s die ze maakte van bekende werken van collega-schrijvers, waaronder Boeken der kleine zielen van Louis Couperus en De koperen tuinvan S. Vestdijk. Keuls’ allereerste publicatie, nog onder haar meisjesnaam Bamberg,completeert het eerbetoon aan Keuls.

Tijdens de bijeenkomst in het Letterkundig Museum in Den Haag maakte Marjolein de Jong, wethouder van Cultuur, bekend dat Yvonne Keuls in 2012 de Haagse Cultuurprijs zal ontvangen. De prijs wordt uitgereikt tijdens het jaarlijkse Indische festival Tong Tong Fair, dat eind mei op het Malieveld in Den Haag plaatsvindt.
Aan de prijs is een bedrag van 25.000 euro verbonden en een kunstwerk. De Haagse Cultuurprijs is bedoeld als bekroning op een Haagse cultuurcarrière. Keuls is al meer dan 40 jaar een veelgelezen auteur in Nederland. Zij is van Indische komaf en woont sinds haar zevende in Den Haag. In veel van haar boeken neemt de stad Den Haag een prominente plaats in.

De schrijfster verwierf vooral grote bekendheid met de boeken Het verrotte leven van Floortje Bloem en De Moeder van David S. Beide boeken gaan over jongeren die worstelen met problemen van de moderne maatschappij.

Het eerbetoon van het Letterkundig Museum aan Yvonne Keuls valt in de reeks kortlopende tentoonstellingen die het museum wijdt aan evenementen in de literaire wereld. De looptijd van deze exposities is afhankelijk van de actualiteit.

In Gedragen op de wind. Een schrijversprentenboek vertelt Monica Soeting over het leven van Yvonne Keuls, belicht Jan Paul Bresser haar werk voor het Nederlands toneel, verdiept Janet Luis  zich in de sociale romans en richt Edy Seriese zich op het Indische werk. Gedragen op de wind vormt een beeldrijk en veelzijdig eerbetoon aan een van de meest invloedrijke hedendaagse Nederlandse auteurs.

 

Gedragen op de wind
Blz: 112
Prijs: 14,95
Uitgeverij Anthos

 

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer