Agenda

Tentoonstelling Stefan Zweig, weerbaar tegen fanatisme

Burgemeesters Amsterdam en Salzburg en Cherry Duyns openen tentoonstelling “Stefan Zweig, weerbaar tegen fanatisme” Woensdag 12 November 2008, Openbare Bibliotheek Amsterdam

Stefan Zweig
Het leven en het werk van de Joods Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig (1882-1942) zijn doordrongen van het thema fanatisme. Een onderwerp dat in zijn tijd actueel was en in onze tijd weer is. Stefan Zweig was in de vorige eeuw één van de meest gelezen Duitstalige schrijvers in Europa. Veel Nederlanders kennen zijn Schachnovelle van hun literatuurlijst van de middelbare school. In de loop der jaren legde hij zich steeds meer toe op het schrijven van biografieën met grote psychologische diepgang. In zijn persoonlijk leven verdreef het nationaalsocialisme hem uit Salzburg. Zijn daaropvolgende zwerftocht over de wereld eindigde in 1942 met zijn zelfmoord in Petropolis (Brazilië).

Stefan Zweig genootschap
De tentoonstelling “Stefan Zweig, weerbaar tegen fanatisme” wordt georganiseerd door het Stefan Zweig genootschap Nederland, dat zich ten doel heeft gesteld om de komende jaren het onderwerp fanatisme en andere kernthema’s van Zweig onder de aandacht te brengen.

Weerbaarheidsmeter
Onderdeel van de tentoonstelling is de, door de Stefan Zweig Genootschap Nederland ontworpen, weerbaarheidmeter. Door deze meter in te vullen krijgt de bezoeker informatie over de wijze waarop de zuigkracht van fanatisme, ook in onze eigen tijd, werkt. Daarnaast geeft het een indicatie van de eigen weerbaarheid tegen fanatisme.

Woensdag 12 november 2008 om 16.00 uur opent de tentoonstelling “Stefan Zweig, weerbaar tegen fanatisme”. Die middag draagt Dr. Heinz Schaden, burgemeester van Salzburg, de reizende tentoonstelling voor twee maanden over aan de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Hieraan voorafgaand geeft Job Cohen, burgmeester van Amsterdam, in een lezing zijn opvattingen over fanatisme. Ook is muziek door de Musikuniversität Salzburg en het Amsterdams Conservatorium. Tijdens de feestelijke borrel, na de opening, zal de filmmaker Cherry Duyns worden geïnterviewd over zijn recent gereedgekomen documentaire over het leven van Stefan Zweig.

Data, tijden, adres en website
“Stefan Zweig, weerbaar tegen fanatisme” vindt van 12 november 2008 tot en met 5 januari 2009 plaats in de Openbare Bibliotheek aan de Oosterdokskade 143 in Amsterdam. De tentoonstelling is dagelijks geopend van10.00 uur tot 22.00 uur. Aanvullende informatie over de tentoonstelling en het Stefan Zweig Genootschap is te vinden op www.stefanzweig.nl