Ted van Lieshout en Marit Törnqvist genomineerd voor de Hans Chr. Andersen Awards 2014

Nominaties Hans Chr. Andersen Awards

Ted van Lieshout is genomineerd voor de Hans Chr. Andersen Awards 2014 in de categorie schrijvers en Marit Tornqvist in de categorie illustratoren. Het is de hoogste eer die je als kinderboekenschrijver en -illustrator kunt ontvangen. Vandaar dat de prijs ook wel de Kleine Nobelprijs wordt genoemd. In 1988 ging deze prijs naar Annie M.G. Schmidt en in 2004 naar Max Velthuis.  

Marit Törnqvist (1964) volgde de opleiding tot illustrator aan de Rietveld Academie, met Carl Hollander en Thé Tjong-Khing als docenten. Dit jaar viert zij haar 25-jarig jubileum als illustratrice (én auteur). Zij illustreerde veel boeken van Astrid Lindgren. In 1995 verscheen haar eerste zelfgeschreven (en geïllustreerde) boek, Klein verhaal over liefde, dat met een Zilveren Griffel bekroond werd. Bijna 10 jaar later volgden Bellen blazen in Burundi en Wat niemand had verwacht. Marit heeft ook veel boeken van andere Nederlandse schrijvers geïllustreerd. Ze werkte samen met onder meer haar moeder Rita Törnqvist-Verschuur, Annie Makkink (Helden op sokken) en Hans en Monique Hagen (Jij bent de liefste) Sjoerd Kuyper (Ik blijf altijd bij je) en Toon Tellegen ( Pikkuhenki). Voor dit laatste boek ontving ze het Gouden Penseel 2006. In januari 2013 verscheen bij uitgeverij Querido haar meest recente prentenboek, Groter dan een droom, dat ze maakte met de Vlaamse auteur Jef Aerts. Törnqvist is een van de meest talentrijke illustratoren van dit moment die ook internationaal veel erkenning krijgt.

Ted van Lieshout (1955) studeerde aan de Rietveld Academie. Sinds 1986 schrijft en illustreert hij proza en poëzie voor kinderen. Hij leverde teksten voor televisieprogramma’s zoals Het Klokhuis en Sesamstraat, en schrijft toneelscenario’s, (muziek)theaterstukken en liedjes. Ook schreef hij de autobiografische tweeluik Zeer kleine liefde (poezie) en zijn eerste roman voor volwassenen, Mijn meneer (2012). Hierin vertelt hij vanuit het perspectief van zijn jongere ik over de relatie die hij als kind had met een volwassen man. In 2009 ontving hij de Theo Thijssen-prijs voor zijn gehele oeuvre. Een jaar later kreeg hij als eerste de Willem Wilink-prijs voor het Onberispelijk (lied uit de theatervoorstelling “Ik en de koningin”). In 2012 ontving hij de Woutertje Pieterse Prijs en een Zilveren Griffel voor zijn blokgedichten in Driedelig paard. Van Lieshout onderscheidt zich van andere auteurs door de veelzijdigheid van zijn oeuvre.

De Awards worden uitgereikt op het tweejaarlijks International Board on Books for Young People (IBBY) congres dat volgend jaar in Mexico plaatsvindt. De winnaars worden bekend gemaakt in april 2014 tijdens de Kinderboekenbeurs in Bologna.

Recent

17 januari 2018

Rusland, mijn Rusland

Literair Nederland - 10 jaar geleden

28 januari 2008

Mevrouw Couperus,Sophie Zijlstra

Maandag 2 juli 1900 vroeg in de ochtend.

Na een doorwaakte nacht, wachtend op haar man, wil Elisabeth Baud-Couperus uit haar stoel opstaan als hij eindelijk thuiskomt. Dan blijkt dat ze niet meer kan lopen…

Hiermee begint het schitterende verhaal over mevrouw Couperus, een zeer intelligente vrouw. Zoals gebruikelijk in die tijd wordt haar verlamming, na allerlei onderzoeken, gezien als een 'hysterische aandoening'. Uiteindelijk besluit ze naar dokter Bende te gaan, een arts die vrij nieuwe methodes toepast om mensen te genezen, te weten…

Lees meer