Succesvolle eerste editie Nederlands Poëziefilm Festival

Literair Nederland was erbij door Ingrid van der Graaf

Afgelopen zaterdag vond het eerste Nederlands Poëziefilm Festival plaats in Zutphen. Een festival van deze omvang en inhoud werd nog niet eerder vertoond in Nederland. Poëziefilm is een genre dat in Nederland langzaam aan terrein wint, na deze succesvolle editie kan het niet anders of er zal een vervolg komen. Zaterdag werden op verschillende locaties aan de Houtmarkt zo’n zeventig poëziefilms vertoond en vonden er ontmoetingen plaats met de makers zoals Tom America, Sjaak Flikweert, Pat van Boeckel en het Rauwkost-Collective. In het filmhuis Luxor Theater werden in twee zalen korte films gedraaid. In Kunsthuis Dat Bolwerck vonden de interviews met de makers van de films plaats, alsook de presentatie over de levens en werk van de Nederlandse dichter Herman Gorter en dichteres Henriëtte Roland Holst.

Terwijl marktkooplui hun spullen aan de man brachten, mensen in de rij stonden voor een portie kibbeling, vers bereide falafelballetjes en de bloemenman goede zaken deed, trokken de eerste bezoekers van het festival tegen 11.00 uur naar het Luxor Theater. In de grote zaal werden de scholierenfilms vertoond die scholieren van het Isendoorn College hadden gemaakt op gedichten van Wout Waanders, Iduna Paalman, Ingmar Heytze en Naomi Montroos. In een klein, intiemer zaaltje werden vier buitenlandse poeziëfilms vertoond die eerder op het Zebra Poetry Film Festival in Berlijn te zien zijn geweest. Het Zebra Festival is de voorloper van de poeziëfilm festivals en vindt sinds 2002 tweejaarlijks plaats in Berlijn. Vier poëziefilms, geselecteerd door artistiek directeur van het Zebra Poetry Film Festival, Thomas Zandeigiacomo del Bel van Zebra, openden in de kleine zaal het festival.

Verrassend en vervoerend

Je zou denken dat poëzie zichzelf genoeg is. Het is dan ook verrassend te ervaren hoe een gesproken gedicht in filmbeelden omgezet aan kracht wint, vervoerend werkt, zoals Cos Endins / Inside the body van de dichter Eduard Escoffet ( 1979, Barcelona) en video artiest Gianluca Abbate. Een experimenteel project met reproducties van woorden en bewegingen. Eén persoon veelvoudig weergegeven, een herhaling van woorden en een oneindige vermenigvuldiging van personen, daarbij muziek die het ritme van woord en bewegingen ondersteunen, je de soepelheid van bewegingen gaat meevoelen. De poeziëfilm The opposites Game, van Anna Samo & Lisa LaBracio gebaseerd op een gedicht van Brandan Constantine, is een spel van uitdagen, ontkenning, opnieuw uitdagen, zoekend naar het juiste antwoord. Sterk in beeld en voordracht, de uitkomst is geweldig.

Nederlandse Poëziefilms

In de grote zaal was er het blok Jaaroverzicht 1, waarin twaalf Nederlandse poëziefilms werden vertoond. Dichteres Heidi Koren ontroert en schokt met haar Het is genoeg. Waarin regels als (‘Ik wil bloter zijn dan bloot en moest eerst groot groeien om te snappen dat het kleiner kan’) raken, het beeld confronterend werkt. Ook de poëziefilms van Ingmar Heytze, De grote vacantie, van Moya de Feyter, Thuis en van Nafiss Nia Weggaan is een gok zijn een intense beleving, hoewel Heytze de licht komische noot brengt.
In Kunsthuis Dat Bolwerck presenteerde stichting Feest der Poëzie in de gedaante van Simon Mulder een voordracht en films over het leven van Herman Gorter en Henriette Roland Holst. Een mooie presentatie van het gedicht Mijn liefste was dood, met filmbeelden, live muziek en voordracht.

Van het Rauwkost-Collective werden drie films van dichter Dean Bowen en een film van Vienne Hageoort vertoond. Van Pat van Boeckel zeven films met onder meer werk van Remco Campert, Ester Naomi Perquin, Fernando Pessoa en Jaques Prévert. Van Tom America negen poëziefilms, waaronder het bekende Lamento van Remco Campert. Een gedicht brengt een beeld naar voren, muziek versterkt het ritme van de woorden, de regels, de filmbeelden maken er een intense beleving van. Er is een nieuw Nederlands festival gelanceerd, iets om naar uit te zien. Benieuwd in welke stad de volgende editie van het Nederlands Poëziefilm Festival zal plaatsvinden.

 

 

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 juni 2014

Laura van der Haar heeft patent op nieuwe woorden Laura van der Haar heeft patent op nieuwe woorden

Recensie door Albert Verweij

De Nederlandse kampioen Poetry Slam 2013, Laura van der Haar (1982), debuteerde onlangs met de bundel Bodemdrang. Van podium naar papier, van gehoord naar gelezen worden. De gedichten moeten het opeens zonder voordracht stellen, maar krijgen er een bladspiegel voor in de plaats.