Agenda

Stichting Kade presenteert "EmparedadaUit de Muur"

De piepjonge stichting Kade heeft het genoegen u uit te nodigen voor haar eerste project:
de installatie Emparedada Uit de Muur, vergezeld door een avondprogramma vol poëzie, lezingen en muziek in de prachtige oude Graansilo aan de Griffeweg 4 te Groningen.

De stichting Kade is in mei 2009 opgericht door Joana Serrado, Bas Jansen en Carin Schripsema, met als doel het bevorderen van multi-disciplinaire cultuuruitingen.

‘Emparedada’ is het Portugese woord voor ‘ingemetseld’. Emparedada Uit de muur is een tweetalige dichtbundel van Joana Serrada waarmee zij het Hendrik de Vriesstipendium won. De bundel is voor Portugese en Nederlandse kunstenaars aanleiding geweest om een project te realiseren waarin thema’s van haar poëzie, zoals het wonen en het verhuizen van de ene taal naar de andere, worden verwerkt in objecten en video. ‘De taal is het huis van het zijn’, een uitspraak van Heidegger, werd het motto voor de inrichting van de historische Graansilo in Groningen met zijn kathedraalachtige eigenschappen. Centraal in de ruimte staat het altaar, een oude automatiek.

De installatie Emparedada/ Uit de muur bestaat uit beeldende objecten en video’s, en is gebaseerd op de gelijknamige Nederlands-Portugese dichtbundel van Joana Serrado, de essaybundel ‘Bouwen, wonen, denken’ van de filosoof Heidegger, en mystiek.

De Portugese Joana Serrado woont in Groningen en verricht aan de Rijksuniversiteit een promotieonderzoek naar vrouwelijke mystici. Met haar dichtbundel, die werd uitgegeven door Uitgeverij Passage, won ze eind 2007 het Hendrik de Vriesstipendium. Daarna wilde ze door gaan met het onderzoeken van de relatie tussen dichten, bouwen, wonen en denken en vroeg een aantal kunstenaars haar te helpen om haar gedichten een huis te geven.

In de installatie bevinden zich een architectonisch object, een bewerkte oude snackbarautomatiek, ‘houten boeken’, klompen, een poëtische video, een videocollage van niet eerder vertoond filmmateriaal van Anton Heyboer, en een ruimte waar je een soort mystieke ervaring kunt ondergaan. De installatie is het eerste evenement in de nieuwe expositieruimte van Lunchcafé Silo Today in de voormalige Graansilo.

Van 22 t/m 29 augustus kunt u de installatie kosteloos bezichtigen. U ziet werk van uiteenlopende installateurs: Iuri Algarvio, Alex den Braver, Bas Jansen, Paul Koopman, Carin Schripsema en Joana Serrado.

Van zaterdag t/m zaterdag is er tussen 17:00 en 22:00 uur een zeer afwisselend programma met:
KATHEDRAALZANG, een workshop door Astrid Schoots
GASOMETER UNIVERSE, een concert door Ivo Bol
HEYBOER VIDEOCOLLAGE, door Carin Schripsema
HET HUIS IN DE LITERATUUR, een lezing door Joost van Baak en Hans Christiaan Klasema
POËZIEAVOND, met Rutger Kopland, Marjoleine de Vos, Jurre van den Berg en Ronald Ohlsen
POËZIEAVOND, met Mowaffk Al-Sawad, Kristina Langarika en Joana Serrado. Monir Goran speelt ud (arabische luit)
HADEWIJCHAVOND, met Alexis de Roode en het ensemble Marigalis

Op zondag 30 augustus sluiten we om 17:00 uur af met een Finissage.

Zie de website www.emparedada.com voor uitgebreide persoonlijke toelichtingen op Emparedada Uit de Muur.

Lees hieronder het interview met Joana Serrado:
Waarom wilde je een installatie maken?
Bij het schrijven van mijn dichtbundel ‘Emparedada/ uit de muur werd ik geïnspireerd door de essaybundel ‘Bouwen, denken, wonen’ van Heidegger. Hij zegt bijvoorbeeld dat het dichten meten is, en dat de mens door het dichten pas de reikwijdte van zijn bestaan beseft. Ik schreef mijn gedichten in eerste instantie op een papieren huisje dat ik zelf maakte. Eigenlijk wilde ik er een soort uitklapboek van maken. Toen ik er verder over nadacht kwam ik uit op een installatie, als een huis voor mijn gedichten. Tegelijkertijd zijn de gedichten ook mijn huis. Slauerhoff zei al: ‘Alleen in mijn gedichten kan ik wonen, nergens anders vond ik onderdak’. Ik moest toen ik naar Nederland kwam een fysiek huis zoeken, maar me ook ‘installeren’ in de Nederlandse taal.

Wat is er in de installatie te zien?
In de installatie bevinden zich een architectonisch object van Iuri Algarvio, ‘houten boeken’ en klompen van Carin Schripsema, en er ligt een vloerkleed in Portugese Arroiolos-stijl met de tekst ‘A linguagem é a casa do ser’ (‘ De taal is het huis van het zijn’) van Heidegger. Ook staat er een bewerkte snackbarautomatiek die verwijst naar het contrast tussen de snelle consumptiecultuur die naar buiten is gericht, en de cultuur van de mystici die naar binnen is gericht. Die is ontworpen door Paul Koopman en gerealiseerd door Alex den Braver. In de kelder wordt een poëtische video vertoond van Bas Jansen, en een videocollage van Carin Schripsema van nooit eerder vertoond videomateriaal over Anton Heyboer. Daar had ze toegang toe omdat ze contact heeft met zijn voormalige vrouwen. Ook is er een ruimte in de kelder waar je een soort mystieke ervaring kunt ondergaan. De ruimte zelf, de voormalige Graansilo, is ook interessant om te zien, uit het plafond komen bijvoorbeeld trechters waar ooit de tarwe uit stroomde.

Er is ook een avondprogrammering, wie doen daar allemaal aan mee?
Rutger Kopland komt voordragen uit eigen werk, Marjoleine de Vos komt, zij is columniste bij het NRC Handelsblad en heeft een aantal bundels gepubliceerd, verder komt Alexis de Roode, die het NK Poetryslam won en al jaren het Poëziecircus organiseert. We organiseren een avond over mystiek met dr. Mirjam de Baar, en een avond over schrijvers uit het buitenland die in het Nederlands zijn gaan schrijven met Mowaffk Al-Sawad uit Irak, Kristina G. Langarika uit Baskenland, en mijzelf. Joost van Baak vertelt over zijn nieuwste boek over de betekenis van ‘het huis’ in de Russische literatuur.

Waarom ben je in eerste instantie naar Nederland gekomen?
Ik studeerde naast filosofie ook Nederlands en Duits in Portugal. Ik weet niet precies wat het was, ik werd erg aangetrokken door Friesland, en nu Groningen.(bron: Persbericht Stichting Kade)