Agenda

Spui25: Washington en New York

Vrijdag 29 mei, 17 uur in Spui25, Amsterdam. Toegang gratis, aanmelden kan via www.spui25.nl

Een avond over twee steden in de Verenigde Staten. Washington DC is de hoofdstad van het machtigste land ter wereld. New York is de hoofdstad van de wereld. Verhalen over deze metropolen gaan over de Verenigde Staten en over de wereld. Maar wat zie je, als je alleen over DC of NY schrijft? En wat zie je niet? En wat zijn de verschillen tussen de twee steden, tussen het politieke centrum en het financiële centrum?

Van Margriet Oostveen verschijnt op deze dag Botox op K Street en andere gezichten van Washington. Jan Tromps In New York en domweg gelukkig ligt al in de winkel. De auteurs gaan vanavond met elkaar in gesprek onder leiding van NRC-redacteur en voormalig correspondent Juurd Eijsvoogel.

De sprekers
Margriet Oostveen schrijft al meer dan twee jaar wekelijks over Washington DC in NRC Handelsblad. Ze bezocht de uitzinnige begrafenis van een gangster. Ze leerde het ‘rijkekindsyndroom’ begrijpen van een blanke jongen die niet wil eten. En de zelfhaat van zwarte kinderen. Ze ging op visite bij zwarte miljonairs in hun gated community. Ze bezocht alle uithoeken van de stad waarover je zo zelden iets hoorde.

Jan Tromp woonde vier jaar in New York en schreef daarover in De Volkskrant. Groots en meeslepend is het leven er: New York is de stad van het geld en de macht. Maar New York is ook een dorp, of beter een verzameling van dorpen, vaak niet groter dan vier of vijf blokken. Het leven is er gemoedelijk, de mensen zijn voorkomend, haast is er een slechte raadgever. In het dorp New York wordt de hele dag gegroet, door Said, de conciërge en door Joseph, de hondenwandelaar, door de klaar-overmoeder en door de bezorger van de wasserij.
(bron: Spui25.nl)