Agenda

Spui25: Susanne Schädlich – De Stasi, dat waren gewoon mensen

Susanne Schädlich. De Stasi, dat waren gewoon mensen
In samenwerking met Uitgeverij Cossee
dinsdag 27 oktober 2009, 20:00 – 22:00 uur

Twee jaar na de Wende wordt duidelijk, dat Susanne Schädlich’s lievelingsoom als ‘spion Schäfer’ jarenlang alles over de familie van zijn broer aan de Stasi heeft gerapporteerd. Elf jaar later schiet hij zich op een bankje in een park in Berlijn met een pistool in de mond.

In 1977 mag de familie Schädlich de DDR verlaten – de verhalen van Susanne’s vader, Hans Joachim Schädlich zijn bij de ‘Klassenfeind’ in het Westen een groot succes, maar mogen in de DDR niet gepubliceerd worden. Verbazingwekkend genoeg is de Stasi ook in het Westen intimiderend aanwezig. Ze bespioneren hun huis, bedreigen vrienden van Susanne’s ouders en zorgen ervoor dat de familie zich nergens thuis voelt. Oom Karlheinz Schädlich maakt zelfs plannen voor een ‘terugkeer’ (ontvoering) van zijn broer Hans-Joachim naar Oost-Berlijn. Naar aanleiding van zijn geheime dossiers en rapportages doet de Stasi er met adembenemende Pruisische perfectie alles aan om de familie kapot te maken. En met succes. In het dossier staat: ‘1984 Mission erfüllt. Familie zerschlagen. Eltern unschädlich gemacht’.

Over Susanne Schädlich
Susanne Schädlich (Jena 1965) is schrijfster en vertaalster. Zij ontvluchte de ‘Duitse toestanden’ , woonde 11 jaar in de VS en kwam in 1999 naar Berlijn terug. Mijn oom, vriend en verrader is genomineerd voor de Geschwister-Scholl-Preis.

Toegang tot deze activiteit is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden via de link bij het programma op www.spui25.nl. (bron: Spui25.nl)