Agenda

Spui25: Jona Lendering – Vergeten erfenis. Oosterse wortels van de westerse cultuur

Donderdag 4 juni, 20 uur in Spui25, Amsterdam. Toegang gratis, aanmelden via www.spui25.nl

Een avond naar aanleiding van het nieuwe boek van Jona Lendering, Vergeten erfenis. Oosterse wortels van de westerse cultuur. De westerse cultuur danken we niet alleen aan de Grieken en Romeinen: geneeskunde, experimentele wetenschap en het gelijkheidsideaal zijn Arabische bijdragen, terwijl het idee dat wetenschap op wiskunde moet zijn gebaseerd, afkomstig is uit Babylonië. Wat is de ‘vergeten erfenis’ van het Oosten voor het Westen? Richard van Leeuwen, Floris Cohen en Jona Lendering zullen vanuit hun eigen wetenschappelijke achtergrond – arabistiek, wetenschapsgeschiedenis en geschiedenis – spreken over deze nuancering van ‘de gedeelde Grieks-Romeinse en christelijke erfenis’ van Europa.

Moderator: Merlijn Olnon

De sprekers
Richard van Leeuwen is arabist, vertaler en historicus. Hij doceert bij de vakgroep Islam Studies aan de Universiteit van Amsterdam en vertaalde Duizend-en-één-nacht, maar ook het werk van Nagieb Mahfoez.

Floris Cohen is bijzonder hoogleraar Vergelijkende geschiedenis van de natuurwetenschap aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij schreef De herschepping van de wereld. De moderne natuurwetenschap verklaard.

Jona Lendering is als historicus werkzaam voor Livius Onderwijs en beheert livius.org, een grote website op het gebied van de oude geschiedenis. Hij schreef eerder onder andere Stad in marmer, Alexander de Grote en Oorlogsmist.

Merlijn Olnon is turkoloog en wetenschappelijk boekverkoper Geschiedenis en Politicologie bij Athenaeum Boekhandel. Hij promoveert op crossculturele contacten in de Nederlandse gemeenschap in Smyrna 1548-1688.
(bron: Spui25.nl)