Agenda

Spui25: gesprek over Kikker gaat fietsen!

Kikker gaat fietsen! is het verhaal van een intellectueel die in een depressie raakte – en daar weer uitkwam. In het voorjaar van 2000 viel Maarten van Buuren ten prooi aan een depressieve crisis. Bewegen, doen en denken vertraagden en kwamen uiteindelijk tot stilstand. Alle levenslust verdween in een grauwe mist en loste daarin op. Gelukkig wist hij dankzij een combinatie van pillen, praten en fietsen na verloop van tijd weer op te krabbelen. Het schrijven van dit boek hielp hem zijn wereld, zijn identiteit, zijn toekomst te heroveren.

Op vrijdag de 13e gaan Maarten van Buuren en Stephan Sanders in gesprek over dit onderwerp. De meningen hierover lopen uiteen. Zo stelt Van Buuren: ‘We moeten op eigen kracht door het leven, zonder kunstmatige ondersteuning.’ Stephan Sanders is er juist van overtuigd dat ‘antidepressiva net zo gewoon zijn als bloedverlagende middelen of de pil’.

De sprekers
Maarten van Buuren (1948) is hoogleraar moderne Franse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Eerder publiceerde hij onder meer de essaybundels Verschuivingen, verdichtingen (1993) en De innerlijke ervaring (2007), waarmee hij werd genomineerd voor de shortlist van de Socrates Wisselbeker. Daarnaast vertaalde hij werk van onder meer Cioran, Valéry en La Rochefoucauld. In 2005 verscheen van hem de cd-reeks Proust, een zevendelig hoorcollege over Op zoek naar de verloren tijd. Hij schrijft regelmatig over kunst en literatuur voor De Groene Amsterdammer, Armada en nrc Handelsblad.

Stephan Sanders (1961) studeerde filosofie en politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is vaste columnist van onzeWereld en Vrij Nederland en schrijft ook regelmatig voor de Volkskrant, nrc Handelsblad en Trouw. Daarnaast maakt hij tv-programma’s en presenteert hij het bekende radioprogramma Met het oog op morgen. Hij heeft een achttal boeken gepubliceerd, waaronder Zon, zee, oorlog: Reisverhalen & introspecties (2007), de essaybundel Binnenstebuiten (2005) en de roman Liefde is voor vrouwen (2002). (Spui25)

Vrijdag 13 maart, in Spui25, 16 uur. Aanmelden voor deze lezing doet u via de website van Spui25.