Agenda

Spui25: De lezende Lucebert

Woensdag 27 mei, 17 uur in Spui25, Amsterdam. Toegang is gratis, aanmelden kan via www.spui25.nl

Dit jaar zou de dichter/kunstenaar Lucebert 85 jaar zijn geworden, als hij niet vijftien jaar geleden was overleden. Na zijn dood is zijn atelier in Bergen intact gebleven. Een opvallend kenmerk daar is de grote hoeveelheid boeken. Lucebert, autodidact, was een grote lezer, die niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels, Duits en Spaans de meest uiteenlopende onderwerpen tot zich nam. De bibliotheek is in een langlopend project door studenten en vrijwilligers onder leiding van Lisa Kuitert in kaart gebracht en vervolgens door kenners van Luceberts werk van context voorzien.

Deze uitzonderlijk blik op een al even uitzonderlijk talent, verschijnt nu in boekvorm onder de titel De Lezende Lucebert (uitgave Vantilt). Ter gelegenheid van de verschijning van dit boek, besteden enkele sprekers aandacht aan Luceberts koop- en leesgedrag.

Programma
17:00 Inleiding op Luceberts bibliotheek, door Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de UvA.
17:10 Inleiding op de boeken over jazz en Luceberts muziekvoorkeur, door Gillis. J. Dorleijn, hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde, RUG.
17. 35: Lucebert als boekenkoper, door Michael Valeton, van 1959-1995 boekhandelaar van de Eerste Bergensche Boekhandel en groot leverancier van boeken aan Lucebert. Hij zal tevens het eerste exemplaar van het boek overhandigen aan Tony Lucebert, de weduwe én meelezer van Lucebert.
18:00 Borrel
(bron: spui25.nl)