Agenda

Spui25: De dynamiek van de herinnering – Nederland en de Tweede Wereldoorlog

Vrijdag 24 april, 16 uur in Spui25, Amsterdam. Toegang gratis, aanmelden via www.spui25.nl

De dynamiek van de herinnering – Nederland en de Tweede Wereldoorlog
In samenwerking met NWO Geesteswetenschappen, Ministerie van VWS, Universiteit van Amsterdam en uitgeverij Bert Bakker

Hoewel de Tweede Wereldoorlog al meer dan zestig jaar achter ons ligt, zijn de herinneringen daaraan nog springlevend. Weliswaar zijn er steeds minder mensen die deze jaren van geweld en onrecht, dwangarbeid en racistische massamoord – maar ook: spanning en heldenmoed – bewust hebben meegemaakt, als samenleving zijn we daar in tal van opzichten deelgenoot geworden. De oorlog is geen afgesloten hoofdstuk, maar levend verleden – een geschiedenis beladen met actuele politieke en morele betekenissen, rond verhalen die er toe doen en telkens opnieuw worden verteld en verbeeld.

Deze middag staat in het teken van de presentatie van een bundel artikelen over dit thema, verzorgd door Frank van Vree en Rob van der Laarse en uitgegeven bij Bert Bakker. Vijf van de auteurs (Rob van Ginkel, Dienke Hondius, Esther Captain, Claartje Wesselink en Jan Kolen) presenteren elk een Miniatuur over het thema. Bovendien zal NWO bij deze gelegenheid een gelijknamig onderzoeksprogramma lanceren.

Programma
16.00 uur: Opening door Frank van Vree (UvA)
16.05 uur: De actualiteit van de Tweede Wereldoorlog door Joël Cahen, directeur van het Joods Historisch Museum16.20 uur: Lancering Onderzoeksprogramma ‘De dynamiek van de herinnering’ door Elske Gerritsen (NWO) en Frank van Vree
16.35 uur: De dynamiek van de herinnering – vijf miniaturen Rob van Ginkel (UvA/NIOD)
Dienke Hondius (VU)
Esther Captain (UvA/VWS)
Claartje Wesselink (UvA)
Jan Kolen (VU – o.v.)
17.20 uur: Een eerste exemplaar van de bundel De dynamiek van de herinnering – Nederland en de Tweede Wereldoorlog in een internationale context (uitg. Bert Bakker) zal door Rob van der Laarse (UvA) worden overhandigd aan Ellen van der Waerden (VWS) en Marlies van der Meent (NWO) (Spui25)

Lees meer en reserveer: www.spui25.nl