Agenda

Spui 25: De stelling van… Lisa Kuitert

Maandag 23 maart, 17.00 uur in Spui25 Amsterdam. Toegang gratis. Aanmelden kan via de website www.spui25.nl

‘Literatuur is een samenzwering’
Bovengenoemde stelling bepleit prof. dr. Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de UvA, in de eerstvolgende editie van De stelling van … op maandag 23 maart. We hebben geleerd dat literatuur inspiratie is, en natuurlijk transpiratie. Volgens Kuitert kunnen we tegenwoordig echter beter spreken van ‘conspiratie’. Een samenzwering dus, en wel van uitgevers, critici en schrijvers. Eigenlijk van iedereen met uitzondering van de lezer.

De lezer laat zich soms een oor aannaaien
Kuiterts uitgangspunt is de vraag: wat is literatuur? Op deze vraag zijn volgens haar door de jaren heen onbevredigende antwoorden geformuleerd, waardoor soms vreemde verschijnselen optreden. Zo worden televisiepresentatoren die ‘een pen vast kunnen houden’ binnengehaald als literaire grootheden, en omgekeerd schrijven dichters die al bijna de P.C. Hooftprijs op zak hebben, een pulproman. Lezers die met een jubelrecensie naar de boekwinkel rennen en thuis enthousiast beginnen te lezen, komen van een koude kermis thuis: het boek blijkt dodelijk saai of onleesbaar te zijn.

Uitgeverijen staan aan de bron van dit alles; zij proberen zoveel mogelijk boeken als ‘literatuur’ op de markt te brengen, in de hoop dat ze dan meer aandacht krijgen. Daarbij lijkt het soms of zij grenzen overschrijden. Of is er geen grens? Het zijn prangende vragen waarop men slechts in de vorm van een boutade een antwoord kan geven. Want schedels lichten doet men in de boek- en literatuurwetenschap (nog) niet. Daarom houdt Kuitert een prikkelend betoog waarin zij stelt dat de lezer zich door de boekenwereld (soms) een oor laat aannaaien.

Lisa Kuitert
Lisa Kuitert is hoogleraar Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Haar specialisme is literaire uitgeverijen. Daarover publiceert zij onder meer in Vrij Nederland. Aan de UvA is zij onder andere de coördinator van de master Redacteur/editor, die studenten opleidt voor het boekenvak. Najaar 2008 verscheen van Kuitert bij uitgeverij Augustus een boekje over dit onderwerp onder de titel Over redactie.

De stelling van…
De stelling van …is een reeks uitdagende voordrachten door prominente wetenschappers van de UvA. Hierin spreken zij zich – aan de hand van een door henzelf gekozen stelling – uit over zowel de grondslagen als de grenzen van hun vakgebied. Het gaat om actuele thema’s uit verschillende wetenschappelijke disciplines. Maandelijks is er een nieuwe editie. De stelling van … is een initiatief van de Universiteit van Amsterdam, Academisch-cultureel centrum SPUI25 en de UvA-universiteitshoogleraren Louise Fresco, Robbert Dijkgraaf en Johan van Benthem. (Spui25)