Mike Naafs, schrijver over film en eten, schrijft elders over film en op Literair Nederland over eten, daarbij raadt hij steeds een goed kookboek aan. Deze week: Spek:

Made in China

Buikspek.

Spek. Lap. Lap spek. Buik. Spekbuik. Buikspek. Oftewel: Ongesneden speklapjes. Rond de 500 gram. Werp het in een pan met kokend water. Laat weer aan de kook komen. Schuim af. En sudder 25 min. Haal het spek uit het water en laat volledig afkoelen, liefst in de koelkast. Snij in dunne plakken en zie waarom ze het in China vijfbloemen vlees noemen. Vijf lagen varken. Het lijkt wel een flat. Netjes boven elkaar. Maakt niet uit. Zolang hij nog maar kort ervoor geleefd heeft. Dat is het enige dat telt. Versheid. De smaak van vers vlees. Maak er dunne reepjes van en wok ze op half hoog vuur totdat ze hun bovenste vetlaag afgeven en kromtrekken – van de hitte welteverstaan. Het heet niet voor niets dubbel gekookt varkensvlees. Schuif ze aan de kant, voeg de chilipasta toe, zie het vet bloedrood kleuren en roer vervolgens de gelebonen saus en gefermenteerde zwarte bonen erdoor. Breng op smaak met sojasaus en suiker. Voeg tenslotte een groente na keuze toe: paprika, lente-ui, radijs, bloemkool. Of, wat ze in de provincie Sichuan gek genoeg vaak doen: gefrituurde pita broodjes. Pita-broodjes? Via de Zijderoute binnengewandeld? Niemand kan er met zekerheid over praten, de ontstaansgeschiedenis van recepten in China bestaat slechts uit mythes en legenden. Zoals de man die eens bij een theehuis kwam aangelopen met een mand verse tofu, maar daar zo in beslag werd genomen door een schaakpartij dat hij zijn tofu geheel vergat. En verrot terugvond. Niks aan de hand, want de twee schaakspelers bleken Onsterfelijken en zij fluisterden hem een paar instructies in zijn oor. Hij marineerde de beschimmelde tofu in zout en kruiden en zie: rode gefermenteerde tofupasta, doufu nai, was geboren! Inmiddels te koop bij elke toko en heerlijk met sperzieboontjes. Of met varkenskarbonade. Over deze laatste, meer een bungalow dan en flat, volgende keer meer.

Het Kookboek deze keer waarin veel van dit soort verschrikkelijk lekkere recepten:: Fuchsia Dunlop: Revolutionary chinese cookbook. Recipes from Hunan Province.

ISBN-13: 978-0091904838

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

17 november 2009

Zoektocht naar zijn verleden levert charmant boek op

Recensie door Rein Swart

De intrigerende roman ‘Austerlitz’ van W.G. Sebald uit 2003 begint met een bezoek van de ik-figuur, een alter ego van de schrijver, aan de Zoo in Antwerpen in de tweede helft van de jaren zestig. De uilen die hij daar ziet doen hem denken aan de vorsende blikken ‘zoals je die wel aantreft bij bepaalde schilders en filosofen, die door middel van de zuivere waarneming en het zuivere denken trachten door te dringen in de duisternis die ons omringt.’ Daarna ontmoet hij, heel en passant, de mysterieuze Austerlitz in de wachtkamer van het station, die zeer geïnteresseerd blijkt te zijn in de architecturale waarde van het gebouw.

Lees meer