Agenda

Socrateslezing – Bas Heijne 14 december in Den Haag

Wie gelooft nog in een betere wereld? En wie gelooft nog in de mens? De schrijver, essayist, vertaler en commentator Bas Heijne zoekt antwoorden op deze én andere vragen tijdens de Socrateslezing 2011 met als titel ‘Militant humanisme’. De lezing vindt plaats op woensdagavond 14 december in Den Haag.

De 20ste eeuw was de eeuw van de grote emancipatiebewegingen en tegelijk een eeuw van massamoorden op ongekende schaal.
In de eerste jaren van de 21ste eeuw werden honderdduizenden doden toegedekt door een beroep op de verlichte idealen van vrijheid en democratie. Het geloof in Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap lijkt met de dag af te nemen. De recente Arabische lente wordt met grote scepsis bezien. En klimaatdeskundigen beweren dat de mens op ramkoers ligt. Wat moeten we nog met de humanistische idealen, de waarden uit de Verlichting en het idee van vooruitgang?

In de Socrateslezing 2011 maakt Bas Heijne de balans op. Hij gaat terug naar de wortels van het humanisme en onderzoekt op een persoonlijke manier welke van de humanistische waarden weerwerk zouden kunnen geven aan het afnemende geloof van de mens in de mens zelf.

Achtergrond:
Heijne is kritisch, maar ook zoekend als het om humanisme gaat. Naast zijn kritiek op het naoorlogs humanisme beveelt hij in “Moeten wij van elkaar houden” ‘de ware humanist’ aan. Deze ziet de mens in zijn veelheid, met idealen maar ook met een besef van menselijke zwakheden. Wie is deze ‘ware humanist’?

Woensdag 14 december vanaf 19:30 uur
Dr. Anton Philipszaal/Lucent Danstheater te Den Haag
De lezing is voor zowel leden als niet-leden van het Humanistisch Verbond gratis!

Wel graag aanmelden via deze link: www.humanistischverbond.nl/nieuws/archief/2011/socrateslezing-bas-heijne