Slibreeks: een wandeling, honderd jaar – Marinus van Dijke

Beeldend kunstenaar Marinus van Dijke verdiept zich sinds 1996 in één bepaalde duinvallei op Schouwen-Duiveland. Vanwege de voortdurende verandering die hij daar waarneemt, raakte hij geïnteresseerd in de ontwikkelingen van het gebied, zowel in verleden als toekomst.

 

Geïnspireerd door een artikel van F. Bins (gepubliceerd in het tijdschrift Buiten in 1911) over een wandeling die hij in 1910 dwars door het duingebied van Schouwen-Duiveland maakte, heeft Marinus van Dijke  (1952) deze honderd jaar later opnieuw gelopen. In dit deel van de Slibreeks gaat hij in op de beleving van de duinen aan de hand van de historische voettocht, de reconstructie daarvan in 2010 en de eeuw die daar tussen ligt. De resultaten zullen tevens te zien zijn in de Kabinetten van de Vleeshal in Middelburg.
Marinus van Dijke woont en werkt op het eiland Schouwen-Duiveland. Sinds 1996 verdiept hij zich in één duinvallei omdat deze zo onderhevig is aan verandering werd hij ook benieuwd naar de geschiedenis en toekomst, de mogelijke ontwikkelingen. Al jaren worden deze bezoeken en onderzoeken door middel van verschillende beelddragers weergegeven.
‘Vanuit een gevoel van verbondenheid met het landschap orden ik mijn ervaringen die ik daar op doe (…). Als kind speelde ik al in de duinen van Schouwen-Duiveland. Als kunstenaar zet ik dat spel voort om een beeld te geven van die natuur en van mijn relatie met dat landschap.’

De Slibreeks is een serie kleine boekjes, die lezers met literaire belangstelling de kans wil geven om gemakkelijk en tegen een aantrekkelijke prijs kennis te maken met het werk van bekende en onbekende auteurs. Alle boekjes in de Slibreeks zijn bijzondere uitgaven: het is een eerste vertaling of een opvallend debuut, maar belangrijk is dat de teksten nog niet eerder in Nederland zijn gepubliceerd.
Werk van de volgende auteurs verschenen in de Slibreeks; Wim Hofman, Hester Knibbe, Astrid Lampe, Toon Tellegen, Erik Bindervoet & Robert-Jan Henkes, Ben Zwaal, Arjen Duinker, Rutger Kopland & Driek van Wissen, George Perec, Piet Meeuse, Hans Verhagen en F. van Dixhoorn.
 

een wandeling, honderd jaar, een reconstructie
Marinus van Dijke

 

De Slibreeks is te bestellen via boekhandel of rechtstreeks via CBK Zeeland.
Prijs 9,- per deel of 24,- voor een jaarabonnement (4 delen).

Kijk hier voor een overzicht van alle reeds verschenen boekjes en online bestellen.
Tel. 0118-611443 of een bericht sturen.

 

Recent

26 september 2022

Doelloos

Literair Nederland - 10 jaar geleden

02 oktober 2012

‘Afdalen in de innerlijke onderwereld’ 
Recensie door Thomas van Lier

 Schrijven over de dood van je kind. Het moet een van de moeilijkste opgaven zijn voor een schrijver, maar het kan hem ook helpen zijn verdriet te verwerken. A. F. Th. van der Heijden bracht vorig jaar zijn in 2010 overleden zoon Tonio tot leven in de indrukwekkende, gelijknamige roman die bekroond werd met de Libris Literatuurprijs.