Sieb Posthuma geeft archief aan het Letterkundig Museum

Illustrator Sieb Posthuma (1960) geeft een groot deel van zijn archief in bewaring aan het Letterkundig Museum, dat onder meer ook de archieven van Wim Bijmoer, Mance Post en Max Velthuijs beheert. Hij vindt het van groot belang dat er een centrale plaats is waar kinderboekenillustraties bewaard worden. Dit draagt bij aan de emancipatie van illustratoren en erkenning voor het vak. Hij, en met hem het Letterkundig Museum, hoopt dat veel van zijn collega’s zijn voorbeeld zullen volgen.

Posthuma is een illustrator met een breed werkterrein. In het begin was dat voornamelijk voor volwassenen. Zo maakte hij jarenlang tekeningen voor verschillende columnisten in HP De Tijd en voor NRC Handelsblad was dat naast tekeningen in de bijlagen CS en Agenda ruim tien jaar wekelijks een politieke tekening. Daarnaast verzorgde hij talloze omslagillustraties voor onder meer S. Carmiggelt en het verzamelde werk van Thomas Mann.

Begin jaren negentig begon Posthuma ook te tekenen voor kinderen. Hij illustreerde diverse (prenten)boeken, waaronder Ik en mijn monster (1997) en De heldendaden van Don Quichotte (2000). In 2001 verscheen zijn eerste zelfgeschreven en getekende prentenboek voor kinderen over zijn eigen foxterriër, Rintje, die vanaf dat jaar ook wekelijks te vinden is op de Kinderpagina van NRC Handelsblad. In de jaren daarna volgden er meer prentenboeken en bundels met voorleesverhalen over de foxterriër. Inmiddels is er een theatervoorstelling en wordt er voor de KRO een 26-delige animatieserie voorbereid over Rintje.

Behalve tekeningen voor kranten en diverse uitgeverijen maakt Posthuma ook animatiefilms (o.a. voor Sesamstraat), cd-covers, en affiches en dergelijke voor organisaties als Amnesty International en de Dierenbescherming. Ook is hij als decor en kostuumontwerper actief. Zo ontwierp hij een decor voor het Diaghilev-festival in Groningen in 2005 en in 2008 de decors en concepten van de kostuums voor de productie van Coppélia van Het Nationale Ballet. De laatste productie zal zijn reprise beleven met kerst 2009.

Posthuma’s illustraties blinken uit in originaliteit, expressiviteit, kleurgebruik en sfeer. Hij ontving het Zilveren Penseel in 2007 voor Feodoor en zijn zeven zussen, de Vlag en Wimpel van de penseeljury voor Rintje (2002) en Peter en de Wolf (2005) en tweemaal werden zijn boekomslagen genoemd bij de best verzorgde boeken (in 1993 en 1997). In 2000 kreeg hij de eervolle opdracht de kinderpostzegels van dat jaar te ontwerpen. Zijn werk wordt ook uitgebracht in onder meer Amerika, Japan, Brazilië, Italië en Duitsland.

Het in bruikleen gegeven archief van Posthuma bestaat uit ruim 600 originele illustraties en schetsen uit de periode 1992-2007. Het zijn tekeningen bij zijn eigen verhalen, de Rintje-boeken en Mannetje Jas (2006), maar ook voor die van anderen zoals, Oog in oog in oog in oog (2001) van Eva Gerlach en De leeuw is los! (2006) van Annie M.G. Schmidt. Naast de uiteindelijke tekeningen en ontwerpen bevat het archief ook veel schetsontwerpen. (Letterkundig Museum)

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer