Sicilië in de oudheid – Henk Singor

Etalage

Sicilië in de oudheid beschrijft compact de geschiedenis van het eiland in de oudheid. Het is ook te lezen als een compendium van de hele antieke geschiedenis.

Sicilië, het grootste eiland in de Middellandse Zee, ligt ongeveer halverwege het oostelijk en het westelijk bekken. Het is eeuwenlang een brug tussen volken en beschavingen geweest. Deze brugfunctie is tegen het einde van het tweede millennium v. Chr. ontstaan, en is pas tegen het einde van de Middeleeuwen beëindigd.

Naast de oorspronkelijke bewoners hebben Feniciërs, Grieken, Carthagers en Romeinen allen hun sporen nagelaten. In de eenwording van het Middellandse Zeegebied, met als hoogtepunt het Romeinse Rijk, speelde Sicilië een cruciale rol als doorgeefluik van politieke organisatievormen en economische concepten, van literatuur en beeldende kunst, van religieuze en filosofische ideeën.

Henk Singor doceerde oude geschiedenis aan de universiteit van Leiden

 

Sicilië in de oudheid
De Griekse periode

Auteur: Henk Singor
Verschenen bij: Uitgeverij Verloren
Aantal pagina’s: 144
Prijs: € 15,-

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

25 november 2023

Zoektocht naar jezelf

Literair Nederland - 10 jaar geleden

05 december 2013

Antwoord op een eigen novelle Antwoord op een eigen novelle
Recensie door Adri Altink

Yvonne Keuls heeft patent op romans die maatschappelijke kwesties terugbrengen tot een exemplarisch niveau. Ze kiest de setting van één gezin of zelfs één individu, dat de grote problemen aan den lijve ondervindt om ze zo herkenbaarder te maken. Dat procedé volgde ze in overbekende boeken als De moeder van David S., Jan Rap en z’n maat en Het verrotte leven van Floortje Bloem.