Shortlist Ida Gerhardt Poëzieprijs 2024

Uit honderdnegentig ingezonden bundels haalden zes bundels de shortlist voor de tweejaarlijkse Ida Gerhardt Poëzie Prijs 2024. Het is de dertiende keer dat de Ida Gerhardt Poëzie Prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel verschenen in de afgelopen twee jaar zal worden uitgereikt. De genomineerden zijn:

Laura Broekhuysen – Wij capabelen (Querido)
Piet Gerbrandy – Niets dan dit. Een lijflied voor de ziel (Atlas Contact)
Jacob Groot – Lichttabletten. Een kuur (De Harmonie)
Frank Keizer – De introductie van het plot (Pluim)
Mustafa Stitou – Waar is het lam? (De Bezige Bij)
Marwin Vos – wilde dood (het Balanseer)

De jury bestaat uit de dichters Sasja Janssen en Tsead Bruinja.

Op 14 februari wordt de winnende bundel bekend gemaakt. Aan de prijs is een bedrag van € 1.000 verbonden en een bronzen beeltenis van Ida Gerhardt, gemaakt door Herma Schellingerhoudt. Zaterdag 9 maart vindt de prijsuitreiking plaats in de Librijezaal van het Broederenklooster in Zutphen.

Dichteres Ida Gerhardt (1905-1997) woonde van 1967 tot 1997 in Eefde en Warnsveld. In 1998 is haar literaire nalatenschap overgedragen aan het Stadsarchief van Zutphen. Ter gelegenheid daarvan heeft de gemeenteraad van Zutphen besloten tot het instellen van een tweejaarlijkse poëzieprijs, vernoemd naar de dichteres.

Vorige prijswinnaars waren onder meer: Kees ’t Hart (2000), Astrid Lampe (2006), Alfred Schaffer (2010), Pieter Boskma (2014), Menno Wigman (2018, postuum) en Anne Vegter (2022).

De organisatie van de Ida Gerhardt Poëzieprijs is in handen van de stichting Zutphen Literair.Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

30 januari 2024

Radioman en schrijver

27 januari 2024

Een overdonderend debuut

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 februari 2014

Kijk! Kijk! En blijf kijken! Kijk! Kijk! En blijf kijken!
Recensie door Adri Altink

‘Ook kijken moet je leren’. De bewering lijkt zo’n gemeenplaats, maar kijken is bij Nicole Montagne een activiteit met diepgang. En als ze dat zinnetje op pagina 70 van Een makelaar in Pruisen neerschrijft ben je als lezer al helemaal gewonnen voor wat goed kijken je oplevert.

Dit delen: