Shortlist Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022

Door Ingrid van der Graaf

De shortlist van de Ida Gerhardt Poëzieprijs werd deze week bekend gemaakt door Stichting Zutphen Literair. Er werden honderdveertig bundels ingezonden waaruit de volgende vijf kans maken de prijs te winnen.

  • Erik Bindervoet, De droom van eb inkt diervoer / Uitgeverij De Harmonie.
  • Charlotte Van den Broeck, Aarduitwrijvingen / Uitgeverij De Arbeiderspers.
  • Maarten van der Graaff, Nederland in stukken / Uitgeverij Pluim.
  • Sasja Janssen, Virgula / Uitgeverij Querido
  • Anne Vegter, Big data / Uitgeverij Querido

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De winnende bundel wordt 15 februari bekend gemaakt. Zaterdag 2 april zal de prijs feestelijk worden uitgereikt in Zutphen, de stad die dichteres Ida Gerhardt de laatste jaren van haar leven regelmatig bezocht. De jury bestond uit Maria Barnas en Onno Kosters.

Ida Gerhardt leefde sinds 1967 in het nabijgelegen Eefde en haar laatste vijf jaren in een verzorgingstehuis te Warnsveld, waar ze vijfentwintig jaar geleden overleed. Een van haar beroemdste gedichten, ‘Dolen en dromen’, is gesitueerd in Zutphen.

De prijs werd voor het eerst in 2000 toegekend aan Kees ‘t Hart voor zijn bundel Kinderen die leren lezen, de laatste keer won Marieke Lucas Rijneveld de prijs met haar bundel Fantoommerrie (2020).

Kijk hier voor meer informatie.

 

Recent

2 december 2022

Verdomme...!

30 november 2022

Levensveranderende zomer

Literair Nederland - 10 jaar geleden

07 december 2012

Een decennium lang Het liegend konijn
Recensie door Ingrid van der Graaf

 

Het liegend konijn is een tijdschrift voor hedendaagse poëzie met tweemaal per jaar een uitgave waarin enkel en alleen niet eerder gepubliceerde poëzie wordt opgenomen.  Geen recensies of beschouwingen ontnemen het zicht op het werk van de dichter, aan de lezer de taak zelf te oordelen.