Shortlist Grote Poëzieprijs 2023 bekend

Nieuws van de redactie

Uit honderdtien bundels, door uitgevers en particulieren in eigen beheer werden uitgegeven, stelde de jury van de Grote Poëzieprijs 2023 een shortlist van vijf genomineerden samen.

Mythen en stoplichten / Alara Adilow, bij uitgeverij  Prometheus
Beginnen voor gevorderden / Hélène Gelèns, bij uitgeverij  Cossee
De introductie van het plot / Frank Keizer, bij uitgeverij  Pluim
Waar is het lam? / Mustafa Stitou, bij uitgeverij De Bezige Bij
Wilde dood / marwin vos, bij Het Balanseer

De Grote Poeziëprijs bekroont de beste Nederlandstalige  bundel van het afgelopen jaar. De geselecteerde dichters werden op de avond van 27 maart In het  radioprogramma Opium op NPO 4 werden de gelukkigen geïnformeerd over hun nominatie. Op 17 mei wordt op dezelfde radiozender in het programma Opium bekend gemaakt welke dichtbundel met de prijs van 20.000 euro naar huis mag. Zolang de prijs bestaat, waren er voor het eerst evenveel bundels van vrouwelijke als mannelijke dichters ingezonden. 

De jury bestaat uit dichter Xavier Roelens, dichter en filmmaker Nafiss Nia en Nederlandse letterkundige  en literatuurcriticus Jeroen Dera. 

 

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

14 juni 2024

Een invuloefening

Literair Nederland - 10 jaar geleden

17 juni 2014

Niet zozeer een schrijver als wel iemand die elke dag schrijft Niet zozeer een schrijver als wel iemand die elke dag schrijft
Recensie door Ingrid van der Graaf

Ooit ondernam dichter en uitgever Chrétien Breukers drie pogingen om een roman af te leveren. De eerste verdween in de kast, de tweede verstuurde hij naar vijf uitgevers waarvan één hem onomwonden verklaarde dat hij een amateur was en hem schreef: ‘Ik wil u tegen u zelf in bescherming nemen;