Shortlist Grote Poëzieprijs 2023 bekend

Nieuws van de redactie

Uit honderdtien bundels, door uitgevers en particulieren in eigen beheer werden uitgegeven, stelde de jury van de Grote Poëzieprijs 2023 een shortlist van vijf genomineerden samen.

Mythen en stoplichten / Alara Adilow, bij uitgeverij  Prometheus
Beginnen voor gevorderden / Hélène Gelèns, bij uitgeverij  Cossee
De introductie van het plot / Frank Keizer, bij uitgeverij  Pluim
Waar is het lam? / Mustafa Stitou, bij uitgeverij De Bezige Bij
Wilde dood / marwin vos, bij Het Balanseer

De Grote Poeziëprijs bekroont de beste Nederlandstalige  bundel van het afgelopen jaar. De geselecteerde dichters werden op de avond van 27 maart In het  radioprogramma Opium op NPO 4 werden de gelukkigen geïnformeerd over hun nominatie. Op 17 mei wordt op dezelfde radiozender in het programma Opium bekend gemaakt welke dichtbundel met de prijs van 20.000 euro naar huis mag. Zolang de prijs bestaat, waren er voor het eerst evenveel bundels van vrouwelijke als mannelijke dichters ingezonden. 

De jury bestaat uit dichter Xavier Roelens, dichter en filmmaker Nafiss Nia en Nederlandse letterkundige  en literatuurcriticus Jeroen Dera. 

 

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

26 december 2023

Beste boeken van 2023

26 december 2023

Een oeverloos bestaan

Literair Nederland - 10 jaar geleden

06 januari 2014

Een boer met een bibliotheek Een boer met een bibliotheek
Recensie door Adri Altink

Al op de eerste pagina legt Benno Bernard treffend uit waarom hij een landjonker is: ‘Gezonde buitenlucht snuif ik met welbehagen op; ik boots hier op mijn bekoorlijke platteland tussen voormalige boeren de voormalige landadel na. Daartoe bewoon ik een oud boerderijtje, cultiveer elf are grond en koester vele anachronistische inzichten, die muf ruiken in de neus van mijn tijdgenoten.’

Wie deze zinnen na lezing van het hele Dagboek (het bestrijkt de periode van 2008 tot de eerste dagen van 2013) nog eens terugpakt, merkt hoe kernachtig dat zelfportret is.