Shortlist Boekenbon Literatuurprijs 2020 is bekend

Door Ingrid van der Graaf

In het programma De Nieuws BV op Radio 1 maakte Winnie Sorgdrager vandaag de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2020 bekend. De volgende vijf auteurs maken kans op deze prijs.

Charlotte Van den Broeck Waagstukken (De Arbeiderspers)
Stephan Enter – Pastorale (Van Oorschot)
Oek de Jong – Zwarte schuur (Atlas Contact)
Marcel Möring – Amen (De Bezige Bij)
Koen Sels – Gloria (Het Balanseer)

De presentatrice van De Nieuws BV maakte een opmerking over het feit dat het vier blanke mannen en één blanke vrouw zijn die genomineerd werden, kortom geen diversiteit, of dat wel kan in deze tijd? Winnie Sorgdrager benadrukte dat er enkel naar het boek gekeken wordt, los van zijn schrijver.

De jury van de Boekenbon Literatuurprijs bestaat uit: Jan Dertaelen, boekverkoper bij De Groene Waterman in Antwerpen en recensent, Sofie Gielis, redacteur van het literair tijdschrift Dietsche Warande & Belfort, Sebastiaan Kort, recensent voor NRC, Daan Stoffelsen, boekverkoper, recensent en hoofdredacteur van literair tijdschrift De Revisor, Jeroen Vullings, literatuurcriticus Elsevier en Nieuwsweekend.

Donderdag 12 november zal bekend worden gemaakt wie naast de eer, een geldbedrag van 50.000 euro ontvangt. Een bedrag dat de auteur in staat moet stellen ongestoord te kunnen werken aan een volgend boek.

De Boekenbon Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt.

 

 

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

28 oktober 2010

Recensie door: Albert Hogeweij
Recensie door Albert Hogeweij

In het Haydn-jaar 2009 liet Dimitri Verhulst zich op verzoek van het Ensor Strijkkwartet inspireren door Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze van Joseph Haydn. De wens van het strijkkwartet was om deze muziek eens ontkoppeld te zien van het religieuze gegeven, en de zeven laatste zinnen die Christus aan het kruis sprak te benaderen vanuit de realiteit van alledag anno nu. Wie het werk van Verhulst ook maar enigszins kent, weet dat de aardse realiteit bij hem geborgen is.

Lees meer