Agenda

Schrijversportretten in beeld bij Cultura 24

In het kader van de Boekenweek, dit jaar in het teken van de biografie, zendt Cultura 24 tot en met 25 maart elke avond een documentaire uit van 12 verschillende schrijvers. De serie gefilmde portretten is 14 maart jl. van start gegaan. De eerste aflevering was gewijd aan Frans Kellendonk (1951 ? 1990). Deze  jong gestorven schrijver liet een indrukwekkend oeuvre achter. In de film over Kellendonk praten o.a. Oek de Jong en Bas Heijne liefdevol en kritisch over hun beider vriend. Arie Storm werkt aan een biografie over Kellendonk, welke binnen afzienbare tijd zal verschijnen. De uitzending is nog te zien onder gemiste uitzendingen op Cultura 24.

Een willekeurige greep uit het aanbod van de gefilmde portretten.

Haruki Murakami: Op 21 maart wordt er een portret van deze Japanse schrijver uitgezonden. Murakami was in 1978 getuige van een honkbalwedstrijd tussen de Yakult Swallows en de Hiroshima Carp. Toen Dave Hilton een homerun sloeg, realiseerde Murakami zich plotseling dat hij een roman wilde schrijven. Hij ging naar huis en begon diezelfde nacht met schrijven. Haruki Murakami is inmiddels een van de meest vooraanstaande Japanse auteurs. Zijn werk wordt wereldwijd in meer dan 40 landen vertaald. You love it or you loathe it. De meningen over het werk van Murakami lopen zeer sterk uiteen. De documentairemaakster van Dinner with Murakami, probeert in contact met de schrijver te komen. U zult de hele film moeten zien om te weten of dat gelukt is. Ondertussen leren we veel over Murakami, zijn boeken en de vermeende invloed die ze hebben op de Japanse samenleving.
Charlotte Mutsaers ( uitzending 24 maart), schreef tot nu toe twaalf boeken. Haar literaire werk werd bekroond met verschillende prijzen en werd meerder malen genomineerd. In mei 2010 heeft Charlotte Mutsaers de P.C. Hooftprijs ontvangen voor haar gehele oeuvre. Regisseur Suzanne Raes filmt Mutsaers o.a. in haar woonplaatsen Oostende en Amsterdam. Daarbij zoomt ze in op details die van betekenis zijn in haar literaire en beeldende universum. Dit wordt verder uitgediept m.b.v. voorgelezen roman- en essayfragmenten, privéopnamen en diverse radio- en tv-archieffragmenten waaronder interviews door Adriaan van Dis, Cees van Ede, Hanneke Groenteman, Walter Jansen, Lies Janssen, Jan Louter, Ischa Meijer, Martin ?imek en Digna Sinke. Met animaties van Bouwine Pool.
Johnny van Doorn (uitzending 19 maart), beter bekend als Johnny the Selfkicker, was de eerste dichter die zijn teksten voordroeg in wilde manifestaties. Met hijgende, krassende, gillende en sissende geluiden bracht hij zijn poëzie. Het was de bedoeling dat hij, maar ook het publiek zich zou bevrijden van spanningen en frustraties. Er werd echter nogal wisselend op deze radicale voordrachten gereageerd. Of men vond het geweldig, of het publiek ontstak in woede om zoveel kabaal, dat regelmatig de asbakken, bierflesjes en stoelen hun weg naar het podium vonden. Naast zijn poëzie en zijn hilarische autobiografische verhalen, maakte Johnny van Doorn ook een onuitwisbare indruk in Herenleed, absurdistische televisie van Cherry Duyns en Armando. In de documentaire Een valse lente worden al deze facetten belicht.

En vanavond, 16 maart een documentaire over Hella Haasse. Zij geldt als een van de meest gewaardeerde en vertaalde schrijvers uit het Nederlandse taalgebied.
Uit Sleuteloog roman uit 2002: “Ik weet dat ergens in mijn geheugen alle stukken te vinden zijn die samen een sluitend beeld van de waarheid vormen. Ik heb ze niet herkend, of ze niet willen zien, toen ze opdoken in de werkelijkheid van mijn leven”.

De overige avonden staan in het teken van: Roald Dahl, Carlos Drummond de Andrade, Leonid Tsypkin, Mensje van Keulen, Willem Wilmink, Simon Vestdijk en als hekkensluiter, hoe kan het ook anders op 25 maart: Harry Mulisch.  
 

Zie voor meer informatie en de juiste uitzendtijden: http://www.cultura.nl/page/tv-gids/784879

http://twitter.com/Cultura_nl