Agenda

Schrijver Alejandro Zambra te gast in Knetterende Letteren

Agenda

Zaterdag 12 januari is er een nieuwe aflevering van Knetterende Letteren. Kenneth van Zijl spreekt met de schrijver Alejandro Zambra over zijn boek Manieren om naar huis terug te keren. De vertaling van deze roman is eind 2012 in Nederland uitgebracht.

De Chileense schrijver Alejandro Zambra wordt beschouwd als een van de belangrijkste Latijns-Amerikaanse auteurs van de huidige generatie. Hij publiceerde verhalen, poëzie, essays en de internationaal bekroonde romans Bonsai en Het verborgen leven van bomen. Zijn derde roman Manieren om naar huis terug te keren werd in Zuid-Amerika bejubeld. In het gesprek met Kenneth van Zijl gaat Zambra uitvoerig in op de militaire junta van Pinochet. Nog dagelijks worden de Chilenen geconfronteerd met de navrante erfenis van de dictatuur.

In deze –zeer persoonlijke – roman laat Zambra een generatie aan het woord die als kind opgroeide in het Chili van Pinochet. Zambra beschrijft kinderen die lange tijd meenden dat zij ‘secundaire personages’ in het verhaal van de militaire dictatuur waren. Zambra schakelt tussen de stem van een jongetje in de jaren tachtig en die van een hedendaagse schrijver die de gebeurtenissen uit zijn eigen jeugd probeert te reconstrueren. In zijn zoektocht komt hij erachter dat er een fijne lijn loopt tussen goed en kwaad en dat niemand onschuldig blijft in de geschiedenis van de junta.

Zaterdag 12 januari om 19:30 uur
www.cultura.nl/knetterendeletteren
Cultura24 is hét digitale themakanaal van de Publieke Omroep voor verdieping in kunst en cultuur.
De zender is via digitale televisie en via internet te bekijken. Cultura24 is te vinden op de volgende kanaalnummers van de kabelaanbieders: UPC – kanaal 317 | Ziggo – kanaal 222 | KPN – kanaal 170| DELTA- kanaal 40| Caiway – kanaal 44| Kabel Noord- kanaal 58| Zie ook: www.cultura.nl