Agenda

Schrijfster Jenny Offill in Tolhuistuin

Agenda / 27 maart / 20.00 uur / Tolhuistuin

Eenmalig optreden van de Amerikaanse schrijver Jenny Offill in de Tolhuistuin.

De Amerikaanse schrijver Jenny Offill is in Nederland nog relatief onbekend. Offill debuteerde in 1999 met de roman Last Things en werd daarmee finalist bij de LA Times First Book Award. Haar tweede roman, Dept. of Speculation is door The New York Times uitgeroepen tot één van de tien beste boeken uit 2014. Deze maand kwam de Nederlandse vertaling, Verbroken beloftes, uit bij Uitgeverij De Geus. Verbroken beloftes blijkt ook in Nederland grote weerklank te vinden. Youp van ‘t Hek, De Correspondent, Niña Weijers en Wim Brands zijn uitgesproken fan van Offill.

Sarah Meuleman gaat met Jenny Offill in gesprek over de thema’s die in Offills laatste boek worden aangekaart en over haar schrijverschap. Een gesprek tussen gelijkgestemde geesten over kunstmonsters, ontheemding, ontevredenheid en het ondraaglijke gevoel van onrust dat schijnbaar ‘alles hebben’ met zich meebrengt.

Verbroken beloftes gaat over een jonge vrouw, een tikkeltje cynisch, maar dapper, die trouwt, een kind krijgt en eigenlijk best gelukkig is. Hoe verder de roman zich ontvouwt, hoe meer de hoofdpersoon echter afbrokkelt. Hoewel ze haar best doet, raakt ze steeds verder vervreemd van haar man, kind, omgeving, vriendenkring tot de onthechting bijna compleet is. In minder dan 186 pagina’s schetst Offill op fragmentarische wijze het op momenten bijna ondraaglijke verhaal van wat het betekent een nieuw mens op de wereld te zetten.

Sarah Meuleman is journalist en schrijver. Afgelopen maand verscheen haar debuutroman De zes levens van Sophie bij Uitgeverij Lebowski.
In gesprek – Sarah Meuleman – Jenny Offill
Vrijdag 27 maart
20.00 uur
Tuinhuis, Tolhuistuin, Amsterdam

Tickets via hier.