Samuel Sarphati – Van Portugese armenarts tot Amsterdamse ondernemer

Gesignaleerd door de redactie

De naam Sarphati (1813-1866) is alom bekend in Amsterdam: van het park, de straat en het monument. Het verhaal van zijn enerverende leven is dat minder. Lydia Hagoort beschrijft op basis van veel nieuw archiefonderzoek het inspirerende levensverhaal van deze Sefardische armenarts.

In deze omvangrijke biografie geeft zij een gedetailleerd en levendig beeld van zijn talrijke activiteiten. Naast zijn werk als arts richtte hij met een ongekende energie beroepsverenigingen, een handelsschool, een broodfabriek, drie banken, het Amstelhotel en het Paleis voor Volksvlijt op. Hagoort plaatst zijn vele initiatieven en zijn persoonlijk leven nadrukkelijk in het Amsterdam in de ‘tussentijd’: vanaf het vertrek van Napoleon in 1813 tot aan de tweede Gouden Eeuw rond 1870.

Lydia Hagoort is historica en verbonden aan het Stadsarchief Amsterdam. In 2005 publiceerde zij Het Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel over de joods-Portugese begraafplaats waar Sarphati werd begraven. In 2008 bezorgde zij met W.Chr. Pieterse het Livro de Bet-Haim do Kahal Kados de Talmud-Torah 1639-1648. Ook verzorgde zij een uitgave van het oorlogsdagboek van haar moeder Gijsbertha Hagoort-van Dijk.

Beluister hier Lydia Hagoort bij de Joodse Omroep op Radio 5, zondag 3 februari 2013.

 

Samuel Sarphati
Van Portugese armenarts tot Amsterdamse ondernemer

Auteur: Lydia Hagoort
Blz.: 416 pagina’s, circa 40 illustraties
Prijs: € 29,90
Uitgeverij: Bas Lubberhuizen

 

 

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

10 juni 2013

Sprookjesachtige bundel tragische lotgevallen
Recensie door Adri Altink

Recensie door Adri Altink 

De wonderlijkste geschiedenis in de debuutbundel van Kerim Göçmen is het titelverhaal. De verteller daarin noemt zichzelf ‘bij gebrek aan een betere benaming een kwelgeest’. Hij is dat geworden na een ‘fatale gebeurtenis’ die hem als baby trof.

Dit delen: