Agenda

Salon Hans Smit nodigt u uit: over D. Hooijer en J.H. Leopold

Agenda

Zondag 25 mei nodigt Hans Smit u uit in het Letterkundig Museum in Den Haag zijn Salon bij te wonen. Deze middag zal er aandacht besteed worden aan de onlangs overleden schrijver D. Hooijer (1939-2013) en J.H. Leopold (1865-1925).

Wouter van Oorschot zal als haar uitgever over haar werk spreken. Christien Kok heeft fragmenten geselecteerd uit een interview van Wim Noordhoek in gesprek met Hooijer. Dat gesprek(een gesprek op de hei), werd eerder uitgezonden in het VPRO-programma De Avonden. Nadat deze te gehore zijn gebracht, zal Kok dieper ingaan op het werk van D. Hooijer en met name haar onlangs postuum verschenen boek Berichten van een Zakenman (Van Oorschot). Hooijer debuteerde in 2001 met de verhalenbundel Kruik en kling. Recensenten prezen haar authentiek stijl en de opgeruimde toon waarop ze de vaak zorgelijke omstandigheden van haar personages beschreef. Haar tweede boek, Zuidwester meningen, verscheen in 2004. Gevolgd door de verhalenbundel, Sleur is een roofdier (2008) waarmee ze de Libris Literatuurprijs won. Al haar boeken verschenen bij Van Oorschot.

Na de pauze zal Dick van Halsema spreken over J.H. Leopold (1865-1925). Van Halsema is emeritus hoogleraar Nieuwe Nederlandse Letterkunde aan de VU te Amsterdam. De dichter en classicus Leopold woonde een groot deel van zijn leven in Rotterdam waar hij klassieke talen doceerde aan het Erasmiaans Gymnasium. Leopold liet een klein oeuvre achter dat, volgens sommigen tamelijk hermetisch van karakter is. Een van zijn bekendste werken is het gedicht Cheops.

Als Leopold kenner bereidt Van Halsema zich voor een biografie van deze dichter te schrijven. De uitgave daarvan wordt in 2015 verwacht. Van zijn hand verscheen in 1999 Dit eene brein, een studie over Leopold’s werk en dichterschap. In 2011 De kamer van Leopold, een prelude op de biografie.

Oproep: Heeft u enige informatie over de dichter Leopold en met name over zijn broer, de Haagse uitgever Leopold, dan kunt u contact opnemen via onderstaande mail.


Aanvang: 13.30 uur  

Gratis toegang tot het Letterkundig Museum vanaf 12.00 uur
Entree voor de Salon € 7.50
Prins Willem Alexander Hof 5
(achter Centraal Station Den Haag)

Reserveren: spit.hans@gmail.com 
Mobiel: 0681309892