Agenda

Rusland Report: Aantekeningen uit het ondergrondse

Omdat Poetin zijn greep op de Russische media verstevigt, verplaatst het Russische publieke debat zich naar het internet. Op internet ontstaan culturele en journalistieke vrijplaatsen waar een alternatief geluid klinkt (gefaciliteerd door kapitaalkrachtigen). Welke rol spelen hedendaagse Russische schrijvers daarin, hoe beïnvloeden zij de publieke opinie? Bieden zij net als hun illustere voorgangers Tolstoj, Dostojevski, Toergenjev nieuwe perspectieven en denkwijzen voor Russen? En wat is precies het belang van kapitaalbezitters om het vrije geluid in Rusland op deze manier te faciliteren? In een literair debat wordt er gezocht naar de achtergronden van het alternatieve geluid in Rusland.

Aanwezigen zullen onder meer zijn:
– Irina Prochorova: literair criticus, uitgever van de New Literary Observer en één van de meest gerespecteerde intellectuelen in Rusland. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2012 steunde zij haar broer, toenmalig oppositiekandidaat en oligarch Michail Prokhorov. Samen leiden ze de Mikhail Prokhorov Foundation, een van de grootste private culturele fondsen in Rusland.

– Linor Goralik: Russisch schrijfster, dichter en journalist. Vertaalde o.a. werk van Etgar Keret naar het Russisch om buitenlandse literatuur daar te promoten. Haar werk wordt veel gelezen in Rusland, tegelijkertijd spreekt ze zich uit tegen anti-homowetgeving in Rusland.

– Ellen Rutten, hoogleraar Slavische Talen en Literaturen aan de Universiteit van Amsterdam. Woonde en reisde in totaal twee jaar in en door Moskou, Petersburg, Siberië en Zuid-Rusland en was eerder als slavist en onderzoeker verbonden aan onder meer de Humboldt Universiteit en Cambridge University. Haar studie Sincerity after Communism verschijnt in 2017 bij Yale University Press.

– Floris Akkerman reist als specialist Rusland al jaren door de voormalige Sovjet-Unie voor onder meer de VPRO. Onlangs schreef hij voor De Correspondent In Rusland is homopropaganda verboden, toch staat er een biseksuele vrouw op het toneel. Hoe kan dat? over de paradox tussen repressie en vrijheid in Rusland.

Moderator van de avond is Eelco Bosch van Rosenthal (van Nieuwsuur)
 

 

15 oktober 2016
Aanvang: 20.00
De Balie
Amsterdam, Voertaal Engels