Agenda

Rudy Kousbroeklezing door Tommy Wieringa

Niemands meester, niemands knecht

Agenda / 10 april / 20.00 uur / Rode Hoed / Amsterdam

Schrijver Tommy Wieringa spreekt de vijfde Kousbroeklezing uit met de titel Niemands meester, niemands knecht. Met medewerking van cartoonist Bernard Holtrop.

Rudy Kousbroek (1929-2010) was één van Nederlands grootste essayisten.

“Het is een vergissing de mens te beschouwen als een vrijheidslievend wezen dat, als de druk op hem maar voldoende wordt opgevoerd, Bastilles bestormt en Arabische Lentes ontketent – revoluties die hem over het algemeen eerder meer dan minder ellende bezorgen. Van zijn vrijheidsliefde blijft weinig over als je zijn behoeftes bevredigt, zoals in Singapore, waar de autocraat Lee Kuan Yew keer op keer herkozen werd omdat Singaporezen veiligheid en welvaart verkozen boven hun individuele vrijheid.

Misschien is de negatieve vrijheid van Berlin, de vrijheid van dwang en inmenging van een reusachtig systeem, wel alleen weggelegd voor hen die het taaie deeg van de overheden van zich af weten te schrapen, voor proleten met een zak vol fuck you-money op een Zwitserse bank, die in staat zijn de vrijheid te veroveren en een wolf ten koste van de schapen zijn. Anderzijds behoort ze toe aan de wijze die stil op zijn kussen zit te mediteren en de vrijheid van de ontwaakte geest zoekt – wat begint met geduldig verdragen en liefde voor je lot.

Ergens tussen de Exil van de kapitaalvlucht en de Innere Emigration van de zendboeddhist speelt de huidige individuele vrijheid zich af, dat is haar huidige bandbreedte.”

De jaarlijkse Rudy Kousbroeklezing, die eerder werd gehouden door K. Schippers, Ian Buruma, Tijs Goldschmidt en Maxim Februari, wordt sinds dit jaar georganiseerd door de onlangs opgerichte Stichting Rudy Kousbroeklezing in samenwerking met de Rode Hoed.

Speciaal voor deze lezing maakte Kousbroeks vriend Bernard Holtrop een serie cartoons die deze avond te zien zijn. Het legendarische deel uit Zomergasten van Rudy en de dieren zal ook te zien zijn.

Rudy Kousbroeklezing

Vrijdag 10 april
Rode Hoed (Oosterhuiszaal)
Aanvang 20.00 uur (café open 19.00 uur)
Entree € 11,00, korting € 10,00
Bestel hier tickets

Foto auteur: Johan jacobs