Agenda

Roman Speeldrift van Juli Zeh bewerkt tot theatervoorstelling

Agenda: 5 februari t/m 8 maart 2013

De roman Speeldrift (2006)  van Juli Zeh wordt bewerkt tot een theatervoorstelling waarin Tamar van den Dop, Stefan de Walle, Mariana Aparicio Torres en Vincent van der Valk een rol vertolken. Regisseur Casper Vandeputte en Rik van den Bos maakten voor deze voorstelling een geheel nieuwe bewerking van de roman.  

Ada komt als nieuwe leerling op een vooraanstaande middelbare school. Haar intelligentie maakt haar direct tot buitenstaander: te slim en onhandelbaar voor de leraren en te gevaarlijk en vreemd voor haar medeleerlingen. Zij op haart beurt vindt iedereen burgerlijk en dom. Alleen in klasgenoot Alev treft ze een zielsverwant. Samen zien ze de wereld zoals hij is, een door God verlaten speelplaats. Ze gebruiken de naïef-optimistische gymleraar Smutek om hun filosofie in de praktijk te onderzoeken. Hij ontpopt zich als willige pion in een gevaarlijk en erotisch geladen spel. Maar dan barst de bom. Het eindspel vindt plaats in de rechtbank. Hier staat de beruchte rechter Koude Sophie voor een nagenoeg onmogelijke opgave: hoe kun je rechtspreken over mensen die zich buiten de maatschappij hebben geplaatst en geen enkele norm of waarde erkennen?

In haar roman Speeldrift geeft de Duitse schrijfster en juriste Juli Zeh (1974) een haarscherpe analyse van het tijdperk na 9/11. Ze koppelt een herkenbaar en meeslepend verhaal aan de maatschappelijke uitdagingen van deze tijd: de verhitte zoektocht naar normen en waarden, het opnieuw vormgeven van politiek en rechtspraak, en de vraag hoe om te gaan met spectaculair terrorisme van verwarde eenlingen. Haar werk werd in Duitsland al eerder met veel succes vertaald naar het toneel. Rik van den Bos maakt met Casper Vandeputte voor deze voorstelling een nieuwe theaterbewerking waarin de luchtige vertelstijl langzaam omslaat in een filosofische thriller.

Casper Vandeputte (1985) studeerde in 2008 af aan de Regie Opleiding Toneelacademie Maastricht. Hierna maakte hij bij het Huis van Bourgondië in Maastricht de voorstellingen Woyzeck – your favourite working class hero en Oh my God, it’s a horse.

Speeldrift, is van 5 februari tot en met 8 maart te zien in de Nederlandse theaters, première donderdag 7 februari in de Toneelschuur Haarlem en is een voorstelling van Toneelschuur Producties in coproductie met het Nationale Toneel.

 

Kijk voor de speellijst en meer informatie op: www.toneelschuur.nl

Fotografie: Sjoerd Knibbele