7 mei 2009

Robert Vuijsje wint De Gouden Uil

Robert Vuijsje heeft met zijn roman Alleen maar nette mensen de Gouden Uil-literatuurprijs 2009 gewonnen. Dat is op 4 mei bekendgemaakt.

Vuijsje liet met de winst de andere genomineerde romans Lange dagen (Pia de Jong), De heining (Jan van Loy), Nergensman (P.F. Thomése) en Via Capello 23 (Christiaan Weijts) achter zich.

De Gouden Uil is een Belgische boekenprijs die sinds 1995 jaarlijks wordt uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 25.000 euro.

Alleen maar nette mensen is het debuut van Robert Vuijsje en gaat over een jonge Joodse Amsterdammer uit de rijke wijk Oud-Zuid die eruit ziet als een Marokkaan en op zoek gaat naar een zwarte vrouw in de Bijlmer. Vooral in de levendige dialogen laat Vuijsje die werelden en de bijbehorende vooroordelen botsen.

Volgens de jury van de Belgische literatuurprijs is het boek „brandend actueel, verfrissend, hartverwarmend en zeer geestig”. De lof was deels gemodelleerd naar de roman, want de jury noemde het ook een boek „als een zachte hand om je ballen”, in een stijl die „swingt als een Afrikaanse tiet”.

Vuijsje (1970) zei verrast te zijn dat „zo’n duidelijk Amsterdams en Nederlands boek in België zo gewaardeerd” werd. Zijn roman maakt op 12 mei ook kans op de Libris Literatuurprijs. Dat is des te opmerkelijker omdat aanvankelijk geen uitgever het boek wilde publiceren, aldus Vuijsje.

Bij de bekendmaking van de shortlist afgelopen maart werd al gerept over ‘een verrassende winnaar’, omdat de nieuwe romans van Leon de Winter, Anna Enquist, Arnon Grunberg, Charlotte Mutsaers en Jan Siebelink de eindstrijd niet hadden gehaald.

De Gouden Uil voor jeugdliteratuur ging naar Peter Verhelst en Carll Cneut voor hun boek Het geheim van de keel van de nachtegaal. (bron: Sebastiaan Kort, NRC Handelsblad)

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

12 oktober 2017

Een antikrimi

11 oktober 2017

De stijl tekent de man

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer