Robert Vuijsje wint De Gouden Uil

Robert Vuijsje heeft met zijn roman Alleen maar nette mensen de Gouden Uil-literatuurprijs 2009 gewonnen. Dat is op 4 mei bekendgemaakt.

Vuijsje liet met de winst de andere genomineerde romans Lange dagen (Pia de Jong), De heining (Jan van Loy), Nergensman (P.F. Thomése) en Via Capello 23 (Christiaan Weijts) achter zich.

De Gouden Uil is een Belgische boekenprijs die sinds 1995 jaarlijks wordt uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 25.000 euro.

Alleen maar nette mensen is het debuut van Robert Vuijsje en gaat over een jonge Joodse Amsterdammer uit de rijke wijk Oud-Zuid die eruit ziet als een Marokkaan en op zoek gaat naar een zwarte vrouw in de Bijlmer. Vooral in de levendige dialogen laat Vuijsje die werelden en de bijbehorende vooroordelen botsen.

Volgens de jury van de Belgische literatuurprijs is het boek „brandend actueel, verfrissend, hartverwarmend en zeer geestig”. De lof was deels gemodelleerd naar de roman, want de jury noemde het ook een boek „als een zachte hand om je ballen”, in een stijl die „swingt als een Afrikaanse tiet”.

Vuijsje (1970) zei verrast te zijn dat „zo’n duidelijk Amsterdams en Nederlands boek in België zo gewaardeerd” werd. Zijn roman maakt op 12 mei ook kans op de Libris Literatuurprijs. Dat is des te opmerkelijker omdat aanvankelijk geen uitgever het boek wilde publiceren, aldus Vuijsje.

Bij de bekendmaking van de shortlist afgelopen maart werd al gerept over ‘een verrassende winnaar’, omdat de nieuwe romans van Leon de Winter, Anna Enquist, Arnon Grunberg, Charlotte Mutsaers en Jan Siebelink de eindstrijd niet hadden gehaald.

De Gouden Uil voor jeugdliteratuur ging naar Peter Verhelst en Carll Cneut voor hun boek Het geheim van de keel van de nachtegaal. (bron: Sebastiaan Kort, NRC Handelsblad)

Recent

17 januari 2018

Rusland, mijn Rusland

12 januari 2018

Voelen met verstand

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 januari 2008

Een verhalendebuut
door Bernadet

Het blijft altijd lastig een verhalenbundel te bespreken hoewel door deze verhalenbundel een rode draad loopt. Op de flaptekst staat: De personages in deze verhalen treden elke dag de wereld monter tegemoet, om dan altijd weer te ontdekken dat het leven tegenstrijdige eisen stelt. De situaties waarin ze terechtkomen zijn verwarrend – tragisch voor hen, vaak hilarisch voor de lezer.

Lees meer