Agenda

Reve's negentigste geboortedag wordt gevierd door Cultura24

 Agenda

Bijna negentig jaar geleden werd Gerard Reve als G.K. van het Reve op 14 december 1923 geboren in Amsterdam. In 1968 ontving hij de P.C. Hooft-prijs. ‘Onovertroffen in onze letteren is Van het Reve’s uitbeelding in vele van zijn verhalen van eenzame, overgevoelige jongens met een door de werkelijkheid beknot fantasieleven’, aldus de jury. Cultura24 viert Reve’s 90e geboortedag met de verfilming van De Avonden en een prachtig interview met de man in Literaire Ontmoetingen.

 De verfilming van het romandebuut De Avonden van Gerard Reve uit 1947 speelt in Amsterdam kort na de oorlog. De 23-jarige Frits van Egters heeft zichzelf tien dagen de tijd gegeven om zijn vader op de hoogte te stellen van zijn heimelijk verlangens. In de periode van Kerst tot Nieuwjaar probeert hij tevergeefs zijn andere leven vorm te geven. Deze verfilming uit 1989 is geregisseerd door Rudolf van den Berg. Met Thom Hoffman, Rijk de Gooyer en Viviane de Muynck. De film kreeg twee Gouden Kalveren (beste film en beste acteur).

In de reeks Literaire Ontmoetingen uit de jaren 60,  interviewt literatuurcriticus Hans Gomperts verschillende schrijvers interviewt. In deze aflevering uit 1963 is Reve te gast. Gomperts praat met hem over zijn net verschenen roman Op weg naar het einde, het ontbreken van sexuele handelingen in De Avonden, zijn afkeer van het communisme en zijn liefdesleven. En Hugo Claus geeft een vernietigend oordeel over Reve. Eerder uitgezonden door de Avro.

Zaterdag 14 en zondag 15 december vanaf 20:30 uur

www.cultura.nl/reve