René van Stipriaan wint Libris Geschiedenis Prijs 2022

door Ingrid van der Graaf

Tijdens een speciale live-uitzending van radioprogramma OVT op de zondagochtend, maakte juryvoorzitter Thom de Graaf bekend dat René van Stipriaan met zijn boek, De Zwijger: Het leven van Willem van Oranje de Libris Geschiedenis Prijs krijgt. De jury noemde De zwijger een boek dat ‘de komende dertig jaar een standaardwerk zal zijn. Een compleet boek over een onderwerp waar maar weinig historici zich aan zouden wagen. (…) Zijn biografie van de Zwijger is gebalanceerd en plaatst de hoofdpersoon in de context van zijn tijd en milieu. Een zeldzaam grondig en prettig geschreven boek, dat alle eerdere biografieën over Willem van Oranje overtreft.’

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000 euro verbonden.

De jury bestond dit jaar uit: Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; George Harinck, hoogleraar geschiedenis van het neocalvinisme in Kampen; Manon van der Heijden, hoogleraar Comparative Urban History aan de Universiteit Leiden; Maria Holtrop, conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum; Bas Kromhout, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad; Nelleke Noordervliet, schrijfster, verbonden aan Trouw; Hubert Slings, wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum.

De overige genomineerden:
Bart van der Boom met De politiek van het kleinste kwaad. Een geschiedenis van de Joodse Raad voor Amsterdam, 1941-1943
Patrick Dassen met De Weimarrepubliek. Over de kwetsbaarheid van de democratie
Anne-Lot Hoek met De strijd om Bali. Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950
Luc Panhuysen met Het monsterschip. Maarten Tromp en de armada van 1639
Ontvangen een bedrag van € 1.500 euro als waardering voor hun prestatie.

 

 


Foto: Sander Heezen
(met toestemming van ‘Maand van de geschiedenis’)

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

18 juli 2024

Een duivelspact

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 juli 2014

Veel om van te genieten Veel om van te genieten
Recensie door Vic Veldheer

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Over de verschrikkingen van deze oorlog is door historici en schrijvers als Céline veel geschreven. De herinnering aan deze oorlog leeft bij onze Vlaamse zuiderburen nog sterk en het is dan ook niet vreemd dat in dit herdenkingsjaar enkele Vlaamse schrijvers deze oorlog in hun roman een plaats hebben gegeven, zoals in het prachtig geschreven Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans.