20 januari 2011

Remco Campert centraal tijdens Nederland Leest campagne 2011 en wint Gouden Ganzeveer

De roman Het leven is vurrukkulluk (1961) van Remco Campert is het boek dat centraal staat tijdens de campagne Nederland Leest 2011. Campert beschrijft in deze klassieker een dag uit het leven van twee vrienden, Mees en Boelie, die beiden verliefd zijn op het zestienjarige meisje Panda. Via Nederland Leest wordt het boek tijdens de campagneperiode van vrijdag 21 oktober tot en met vrijdag 18 november door de openbare bibliotheken aan hun leden verstrekt. In de vorige jaren zorgde dat voor honderdduizenden gratis boeken. Bedoeling is dat over het boek gesproken gaat worden.
Campert debuteerde in 1951 als dichter met de bundel Vogels vliegen toch. In 1976 ontving Remco Campert de P.C. Hooftprijs voor zijn poëtisch oeuvre.

Daarbij kreeg Campert begin deze maand de Gouden Ganzenveer toegekend.    De Academie – De Gouden Ganzenveer – roemt hem om zijn veelzijdigheid als auteur- de lichtheid van toon in zijn werk en zijn vermogen om denk- en verhaallijn zo bedrieglijk eenvoudig vorm te geven dat ze voor een breed publiek toegankelijk blijven. Ook wijst men erop dat bij de jongste generatie lezers al het werk van Campert nog steeds  gewaardeerd wordt – ook al beslaat zijn werk een periode van zestig jaar.

Campert begon als dichter – schreef later verhalen – romans en columns.  Samen met Jan Mulder schreef hij van 1996 tot 2006 in de Volkskrant een dagelijkse column onder de naam CaMu. De Gouden Ganzenveer gaat elk jaar naar een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. Het was dit jaar de tiende keer dat de prijs werd toegekend. Eerdere laureaten zijn Joke van Leeuwen – Adriaan van Dis – Joost Zwagerman –  Kees van Kooten – Tom Lanoye – Peter van Straaten –  Michael Zeeman – Maria Goos -en Jan Blokker. 

De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 7 april in Amsterdam. De prijs bestaat uit een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de Academie.

Nederland Leest wordt in 2011 voor de zesde keer georganiseerd. Vorig jaar stond De grote zaal van Jacoba van Velde centraal. Daarvoor waren dat Oeroeg van Hella S. Haasse (2009), Twee vrouwen van Harry Mulisch (2008), De gelukkige klas van Theo Thijssen (2007) en Dubbelspel van Frank Martinus Arion (2006). Philip Freriks is ambassadeur van Nederland Leest. Nederland Leest is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de Vereniging Openbare Bibliotheken.

Recent

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 november 2007

Net niet spannend genoeg
Door Fatima Bajja

Het lijkt alsof Sylvia Houweling alles heeft wat haar hartje begeert. Ze is getrouwd met Eddie Kronenburg, heeft twee kinderen en woont in een prachtig huis in Amsterdam-Zuid. Toch is het allemaal niet zo mooi als het lijkt. Eddie werkt namelijk in de onderwereld, hij is verantwoordelijk voor het transport van drugs.

Lees meer