Remco Campert centraal tijdens Nederland Leest campagne 2011 en wint Gouden Ganzeveer

De roman Het leven is vurrukkulluk (1961) van Remco Campert is het boek dat centraal staat tijdens de campagne Nederland Leest 2011. Campert beschrijft in deze klassieker een dag uit het leven van twee vrienden, Mees en Boelie, die beiden verliefd zijn op het zestienjarige meisje Panda. Via Nederland Leest wordt het boek tijdens de campagneperiode van vrijdag 21 oktober tot en met vrijdag 18 november door de openbare bibliotheken aan hun leden verstrekt. In de vorige jaren zorgde dat voor honderdduizenden gratis boeken. Bedoeling is dat over het boek gesproken gaat worden.
Campert debuteerde in 1951 als dichter met de bundel Vogels vliegen toch. In 1976 ontving Remco Campert de P.C. Hooftprijs voor zijn poëtisch oeuvre.

Daarbij kreeg Campert begin deze maand de Gouden Ganzenveer toegekend.    De Academie – De Gouden Ganzenveer – roemt hem om zijn veelzijdigheid als auteur- de lichtheid van toon in zijn werk en zijn vermogen om denk- en verhaallijn zo bedrieglijk eenvoudig vorm te geven dat ze voor een breed publiek toegankelijk blijven. Ook wijst men erop dat bij de jongste generatie lezers al het werk van Campert nog steeds  gewaardeerd wordt – ook al beslaat zijn werk een periode van zestig jaar.

Campert begon als dichter – schreef later verhalen – romans en columns.  Samen met Jan Mulder schreef hij van 1996 tot 2006 in de Volkskrant een dagelijkse column onder de naam CaMu. De Gouden Ganzenveer gaat elk jaar naar een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. Het was dit jaar de tiende keer dat de prijs werd toegekend. Eerdere laureaten zijn Joke van Leeuwen – Adriaan van Dis – Joost Zwagerman –  Kees van Kooten – Tom Lanoye – Peter van Straaten –  Michael Zeeman – Maria Goos -en Jan Blokker. 

De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 7 april in Amsterdam. De prijs bestaat uit een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de Academie.

Nederland Leest wordt in 2011 voor de zesde keer georganiseerd. Vorig jaar stond De grote zaal van Jacoba van Velde centraal. Daarvoor waren dat Oeroeg van Hella S. Haasse (2009), Twee vrouwen van Harry Mulisch (2008), De gelukkige klas van Theo Thijssen (2007) en Dubbelspel van Frank Martinus Arion (2006). Philip Freriks is ambassadeur van Nederland Leest. Nederland Leest is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de Vereniging Openbare Bibliotheken.

Recent

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer