Remco Campert 1929 – 2022 tijdens zijn laatste Nacht van de Poëzie

 

Remco Campert trad meerdere malen op tijdens De Nacht van de Poëzie. Voor het eerst in 1982 en voor het laatst in 2014 toen hij afscheid nam van de podia en waarvan deze opname getuigt. Hij las onder meer ‘Poëzie is een daad…’: “Ten slotte wint de dood, jazeker, / maar de dood is slechts de stilte in de zaal / nadat het laatste woord geklonken heeft. / De dood is een ontroering.”

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Vergeten woorden

Vergeten woorden

'"Oelewapper! Ben je belatafeld!  Je maakt me kierewiet met dat gemiereneuk." riep ze nuffig.
“Ja dat is de kift”, glunderde Jaap'. In  deze twee zinnen zitten zeven woorden die veel millennials (geboren tussen 1985 en 2000) vermoedelijk niet meer kennen en de Z-generatie al helemaal niet. 
Ten minste naar de ervaring van tv- en filmscenario schrijver en radiomaker Rogier Proper, de bedenker van de eerste Nederlandse soapserie GTST. Hij merkte dat sommige woorden die voor hem gesneden koek waren (ook al zo'n verouderde uitdrukking) door jonge mensen niet meer begrepen werden, en begon daar een alfabetische lijst van aan te leggen. Die verscheen onlangs bij uitgeverij Balans onder de titel 'Van Allegaartje tot Zeebenen – een niet zo gebruikelijk woordenboek. En inderdaad, wie weet bijvoorbeeld nog wat een bakvis is. Vishandel 'De Bakvis' in Hengelo verkoopt ze voor een habbekrats.

Lees meer