Peter de Wit – DSM - De Sigmund Methode

Dr. Sigmund helpt therapeuten

Recensie door Teunis Bunt

DSM is de afkorting van Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Het is een handboek waarin je kunt opzoeken welke symptomen bij welk ziektebeeld horen en ook hoeveel symptomen bij iemand aanwezig moeten zijn voordat hij voldoet als lijder aan een bepaalde ziekte van de geest. Tegenwoordig moeten artsen en andere behandelaars precies aangeven waar de aandoening te vinden is in de DSM, zodat bepaald kan worden hoeveel er maximaal vergoed wordt.

Van de DSM is net een vijfde editie uit. Maar ook striptekenaar Peter de Wit publiceerde een DSM: De Sigmund Methode. Het is een hilarisch naslagwerk geworden, waarin De Wit, bij monde van dokter Sigmund de hulpverleners een eindje op weg helpt. Hij loopt een heel stel stoornissen na en bij elk onderwerp is ter illustratie een stripje geplaatst.

In De Sigmund Methode vinden we natuurlijk de voor de hand liggende onderwerpen: van concentratiestoornis tot oedipuscomplex en van hypochondrie tot seksverslaving. Maar we treffen er ook lemma’s aan die in de officiële DSM waarschijnlijk niet voorkomen, zoals Normaal gedrag, Succes, Assertiviteit, Dieetverslaving, Facturatie en Tripolaire stoornis. Sigmund blijkt in geschrifte dezelfde therapeut als die we uit de strip kennen: hij neemt zijn patiënten niet altijd serieus en hij houdt zijn eigen belangen scherp in het oog. Bij Angststoornissen schrijft hij: ‘In mijn spreekkamer behandel ik patiënten met straatangst, pleinvrees en liftangst met voorrang, omdat deze stoornissen patiënten kunnen beletten om mijn praktijk in de toekomst te bezoeken en dat kan lelijk in de papieren lopen.’

De behandeling van de patiënten is volgens hem al tijden hetzelfde: ‘Op mijn vakgebied is er de afgelopen honderd jaar niet veel meer gebeurd. Een patiënt praat tegen mij, ik doe of ik luister, geef hem of haar een pil en stuur een factuur.’

De Sigmund Methode is een boek om breed grijnzend te lezen. De Johan Cruijff-persoonlijkheidsstoornis bijvoorbeeld is leuk om eens aan iemand voor te lezen. Het lemma beschrijft mensen die denken overal verstand van te hebben en alles beter te weten. Ze zijn zeer herkenbaar geportretteerd.

De stukjes zijn onderhoudend geschreven. Peter de Wit laat zien dat hij niet alleen strips kan maken, maar dat hij ook heel aardig stukjes proza kan schrijven. In dit boek ligt de nadruk op de tekst en De Wit blijkt dat aan te kunnen.

De kracht van het boek zit in de afwisseling: de korte stukjes, die je ook los van elkaar kunt lezen, nodigen uit tot grasduinen en de strips wisselen op een prettige manier de stukjes tekst af.

Bovendien heeft De Wit advertenties opgenomen. Sommige ervan lijken bij een eerste blik bedrieglijk echt. Maar als je nauwkeuriger kijkt, blijkt de horlogeadvertentie reclame te maken voor Pseiko, het horloge voor succesvolle therapeuten, en de advertentie met de pillen beveelt Prodepri aan (van Idioticox Pharma).

Achter in het boek is een register opgenomen en een uitgebreide literatuurlijst, die alle delen van Sigmund bevat. Dat soort details houdt de grijns bij de lezer gemakkelijk in stand.

Het is moeilijk voor te stellen dat mensen die Sigmund nog niet kennen bestand zijn tegen dit boek. Even bladeren en je bent verkocht.

Op de voorkant staat dat De Sigmund Methode het definitieve diagnostische naslagwerk is om iedereen gek te verklaren. Wie het gaat lezen, weet dus wat hem te wachten staat. Maar je moet wel gek zijn om het niet te gaan lezen.

Omslag DSM - De Sigmund Methode - Peter de Wit
DSM - De Sigmund Methode
Peter de Wit
de Sigmund methode
Verschenen bij: Harmonie, Uitgeverij De
ISBN: 9789076168708
146 pagina's
Prijs: € 17,50

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Meer van Teunis Bunt:

Recent

Ontroerende familiegeschiedenis
13 juni 2024

Ontroerende familiegeschiedenis

Over 'Autobiografie van een flat' van Otto de Kat
Het wegdenken van woorden
12 juni 2024

Het wegdenken van woorden

Over 'Bijna 90 Hopla’s' van Judith Herzberg
En weer daarheen gaan waar hij vandaan kwam
11 juni 2024

En weer daarheen gaan waar hij vandaan kwam

Over 'Ochtend en avond ' van Jon Fosse
Wijsbegeerte of reisbegeerte
10 juni 2024

Wijsbegeerte of reisbegeerte

Over 'Onder een andere hemel ' van Joke Hermsen
Moederkloek
8 juni 2024

Moederkloek

Over 'Roversjong' van Jef Aerts

Verwant