Peter Brusse – Met vlindernet door swinging Londen

Briljante uitdrukkingen en geniale woordkeus

Recensie door Welmoed van Dijken

‘Het eerste bezoek was een klucht. Niet zomaar banaal lachen en dijen kletsen. Nee, het was, hoe meer ik erover nadenk, de verfijnde onderbroekenlol van een oude professor die te midden van kunst en antiek plotseling tegen me zei: “Laat uw broek maar even zakken.”‘

Wie had ooit gedacht dat deze aanlokkende openingsalinea door ons eigen Peter Brusse werd opgeschreven? Brusse, bij het grote publiek voornamelijk bekend als voormalig buitenlands correspondent voor de Volkskrant en het NOS Journaal in Londen maakt met het vlindernet zijn debuut als romanschrijver. En doet dat behoorlijk goed, om het nog zacht uit te drukken. Met veel zelfspot en fantasie doet Peter zijn verhaal. Want lachen in een wijde onderbroek? Waarom ook niet.

Peter en zijn vrouw Sylvia doen al jaren hun best om nageslacht ter wereld te brengen. Het mag na 3 jaar echter nog steeds niet baten. De chique dokter zegt dat de oplossing simpel is: gewoon een wijde onderbroek, strak bevorderd de onvruchtbaarheid namelijk (´een strakke slip voor de veilige wip. Ik zal het een vriend vertellen. Hij schrijft reclameteksten´). Na ettelijke maanden zonder zwangerschap blijkt het probleem toch iets verder te gaan dan de radicale verandering in de omvang van het ondergoed. In de swinging sixties van de bruisende stad Londen onderzoekt dit koppel van honger en dorst de oorzaak van hun kinderloosheid (´Kinderloosheid is niet erfelijk. Mijn schoonmoeder vond dit geen geestige opmerking´). De kenmerkende vrije geest van de jaren zestig is in volle glorie aanwezig. De Beatles, Biba, de ontdekking van de pil, de legalisering van abortus en seks als zorgeloos volksvermaak komen aan bod. Zowel Peter als Sylvia plegen op een goede dag overspel. Dit is echter prima te vergeven, want kom op, het zijn de jaren zestig! Peter laat ons weten dat wij in het milennium, met al onze nieuwe electronica en medische wonderen, weinig kaas hebben gegeten van het echte leven. Je zou na het lezen van Met vlindernet door swinging Londen een moord doen om veertig jaar geleden jong en domweg gelukkig te zijn.

Met vlindernet door swinging Londen werd jammer genoeg niet overal goed ontvangen. Velen zijn het er over eens dat Brusse het maar gewoon bij zijn dagelijkse taak als correspondent moet houden. Gelukkig zijn er ook genoeg mensen (weliswaar mét vrije geest en vlindernet) die vinden dat Peter Brusse hier een pracht van een debuut uit zijn mouw heeft geschud. De leuke (soms zelfs leerzame) anekdotes, onvoorspelbare wendingen en de ietwat luchtige, maar zeer zeker niet oppervlakkige woordkeus laat zowel Brusse als Londen op zijn best zien. Het allermooiste aan het vlindernet zijn toch wel de briljante uitdrukkingen en geniale woordkeus. Peter Brusse schrijft ontroerend, humoristisch, intelligent en is niet bang om zich letterlijk en figuurlijk bloot te geven. Laten we hopen nog veel moois van zijn hand te kunnen lezen.

 

 

Omslag Met vlindernet door swinging Londen - Peter Brusse
Met vlindernet door swinging Londen
Peter Brusse
Verschenen bij: Balans
ISBN: 9789050186636
239 pagina's
Prijs: € 0,00

Recent

4 maart 2021

Verdieping op het werk van Ingeborg Bachmann

Over 'Oorlogsdagboek' van Ingeborg Bachmann
2 maart 2021

Personages zo weggelopen uit een schilderij van Bruegel 

Over 'Wildevrouw' van Jeroen Olyslaegers
1 maart 2021

Verwarrende poging om Picasso 150 jaar later terug te vinden in Schoorl

Over 'Furore' van Christiaan Weijts
26 februari 2021

In de donkere krochten van de kroeg

Over 'Tekens van leven' van Frederik Willem Daem
25 februari 2021

Over rattenvangers en dwangwilligen

Over 'De reparatie van de wereld' van Slobodan Šnajder