Owen Donkers – IJsbrood

Recensie door Rein Swart

Hoe lang is een tijdje?

Dammers zijn bijzondere mensen met een bepaalde hersenkronkel waardoor ze gemakkelijk de weg vinden op het speelbord. Jannes van der Wal was het meest sprekende voorbeeld van een dammer: hij kwam moeilijk uit zijn woorden, was erg verlegen, maar aan de wedstrijdtafel onverslaanbaar. Owen Donkers tovert, binnen het fraaie omslag van Ron van Roon, in zijn tweede roman een vergelijkbaar personage uit zijn hoed, al staat deze nog aan het begin van zijn carrière.

De elfjarige dammer in IJsbrood is zijn moeder kwijt. Zij is weggelopen uit het gezin vanwege de vele ruzies met haar man, een onverstoorbare ambtenaar die in zijn vrije tijd de schilderskwast hanteert en zich verder afsluit. Zijn zoon moet zich zoveel mogelijk in zijn eentje zien te redden, want aan zijn zus die op de middelbare school zit, heeft hij niet veel. Ze redderen samen het huishouden, maar in gevoelskwesties staan ze beiden machteloos. Daar kunnen ze niet mee overweg. De jongen verwoordt dit fraai in de zin: ‘Soms kreeg je lasagne, soms kwam er zuurkool op tafel. Niks had je erover te zeggen.’

Het is voor de jongen uit groep acht totaal onduidelijk wat er met zijn moeder gebeurd is. Zij kon na een ongeval met de fiets niet eens lopen. Ze is in het weekend opgehaald met een auto, had zijn zus gehoord. Zelf sliep hij vast. De jongen heeft geen flauw idee wie haar heeft opgehaald. Pas later vertelt zijn vader dat hun moeder een tijdje bij Ron, de ex-vriend van haar vriendin, is gaan wonen.

Met zijn ontwapenende schrijfstijl neemt Owen Donkers de lezer mee het verhaal in. In een tijd dat platen langzaamaan vervangen worden door cd’s probeert een nogal weerloze jongen de onduidelijkheden in zijn leven te beredeneren. Hij vraagt zich af wanneer zijn moeder terugkomt. Hoe lang duurt het ´tijdje´ dat zijn vader genoemd heeft? Door te dammen kan hij zijn gedachten verzetten. Het blijkt een geschikte hobby, waarin hij snel vorderingen maakt. Op de club en op school doet hij mee aan wedstrijden. Hij heeft al de nodige medailles gewonnen en aast op een beker.

In korte zinnen schakelt de verteller verrassend tussen gebeurtenissen, waarin op subtiele wijze de wanhoop van de jongen duidelijk wordt:
‘Mijn vader zette een pan op tafel, en mijn zus vroeg: Wanneer komt mama terug? De pan, zag ik, was een pan met bloemkool. Bloemkool was al erg genoeg, maar nu mijn vader het had gemaakt zou het nog wel erger zijn.’

De humor is onderkoeld en grappig, bijvoorbeeld over kinderen die op het schoolplein vaak de pineut zijn, op boksen moeten gaan van hun ouders en dan weer in elkaar geslagen worden of over regen in het park. ‘In het park bleef het altijd nog een kwartier regenen als het niet meer regende. Daar stond tegenover dat het ook pas begon te regenen als het al een kwartier regende. In het park wist je niet of het nou regende of niet.’

Af en toe staan er cursieve stukjes in het verhaal, zoals een Polygoon journaalachtig stukje over de damsport, die moeilijk te plaatsen zijn. Een ander minpuntje is dat Donkers de magie niet weet vol te houden. Langzaam zakt de verrassing uit het verhaal weg, maar de machteloosheid van de sympathieke jongen blijft toch in het geheugen gegrift.

 

IJsbrood

Auteur: Owen Donkers
Verschenen bij: Uitgeverij Thomas Rap
Aantal pagina’s: 112
Prijs: € 16,90

Omslag IJsbrood  -  Owen Donkers
IJsbrood
Owen Donkers
ISBN: 9789400403963

steun-ons

In Lissabon, vlakbij het café waar Fernando Pessoa in de jaren 30 werkte, zaten afgelopen zomer twee zwervers die vijf dozen voor zich hadden neergezet. Op een stond ‘morning wine’ op een ‘midday beer’, ‘a casual whiskey’, ‘a port to top it’, op de laatste ‘some food’. Het was een uitnodiging er kleingeld in te werpen. In het midden een groot bord: ‘At least we are honest!

Literair Nederland heeft een wat hoger ambitieniveau, maar onze dagelijkse kosten zijn op jaarbasis zo’n € 1.755,- (postzegels € 775,-, hosting € 500,- , redactiebijeenkomsten € 480,- ).

Helpt u ons met uw donatie?

 

 

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

Over 'In extremis' van Tim Parks
15 maart 2018

Dingen die getuigen van diepe emotie - feminisme 1.000 jaar geleden

Over 'Het hoofdkussenboek' van Sei Shonagon
15 maart 2018

Lofzang op de verbeelding

Over 'De vrolijke verrijzenis van Arago' van Tomas Lieske
14 maart 2018

De liefdeslevens van millennials

Over 'De antwoorden' van Catherine Lacey
13 maart 2018

Tussenwezens

Over 'Rivieren keren nooit terug' van Joke J. Hermsen