Minke Douwesz – Strikt

Strikt – Minke Douwesz

Gisteravond kreeg ik het koud van al dat water. Alsof ik opeens zag hoe het eigenlijk is. Een verzameling moleculen, blind, stom, willoos, die domweg voorbijtrekt. Al die druppeltjes, koud, helder, afgerond, bij elkaar vormen een stroom, die er doelgericht uitziet, gerustellend. Maar dat is alleen zo als je er vluchtig naar kijkt.

Het debuut van Minke Douwesz, Strikt, verscheen bij Uitgeverij Van Oorschot. Een debuutroman van Van Oorschot is meestal de moeite van het proberen waard, al is het maar om het lef van de uitgever te belonen: een debuut van 837 pagina’s geef je niet zomaar uit, dan moet je toch wel in een schrijver geloven.

De hoofdpersoon in Strikt heet Idske Wolters, zij volgt een opleiding tot psychotherapeute en woont met haar twee katten in een idyllisch dijkhuisje in het Grote Rivierengebied. De roman begint op de dag dat Idske op het Centraal Station van Amsterdam de chaotische, maar charismatische celliste Judith Verster ontmoet. Ze wordt verliefd, alleen vraagt ze zich af of het niet tegen beter weten in is. Judith heeft namelijk net besloten dat ze een man en kinderen wil en het liefst zo snel mogelijk. Toch ontspint zich een ingewikkelde en niet van erotiek gevrijwaarde relatie tussen de twee vrouwen, waarbij een complex spel van aantrekken en afstoten een steeds grotere wissel op Idskes geestesgesteldheid trekt.

Een groot deel van het verhaal gaat over deze meerduidige relatie, een ander groot deel gaat over Idskes ervaringen in de wereld van de psychotherapie waarbij niet alleen uitgebreid verslag wordt gedaan van de sessies en noodtoestanden die ze met haar eigen cliënte meemaakt, maar ook van de verplichte psychotherapie die ze vanwege haar opleiding zelf dagelijks moet ondergaan.

Als lezer word je door de nauwgezette verhaaltrant, die zo hyperrealistisch is dat je je moeilijk aan het idee kunt onttrekken dat hier een vrijwel autobiografisch relaas wordt gedaan, verplicht je in de huid van de hoofdpersoon te verplaatsen. Je moet iets met Idske hebben, anders zal het verhaal niet aan je besteed zijn. Het is een inderdaad strikt persoonlijk verhaal over een inderdaad strikt en nauwgezet iemand en beslaat inderdaad strikt een jaar. Ze is niet per se sympathiek en niet per se onsympathiek, al te menselijk eerder, soms zo menselijk dat je plaatsvervangend geneert. En wellicht is dat de grote verdienste van het boek: je laat je, ondanks de particuliere liefdes- en levensgeschiedenis die wordt verteld terdege meeslepen en leeft Idskes leven mee. Her en der is de compositie van de roman nog wat onevenwichtig, waardoor de spanningsboog af en toe wat verslapt, maar dan gebeurt er toch weer iets waardoor je verder wilt lezen. De vele dialogen houden de vaart er goed in, hoewel Douwesz’ stijl af en toe erg plechtstatig is.

Dit debuut past goed in de traditie die Van Oorschot de laatste jaren voor zijn eigen fonds heeft geschapen: een gedetailleerd verslag van een dagelijks bestaan waarin genoeg ruimte overblijft voor de lezer om er iets in te herkennen. Of het strikte literatuur is weet ik niet, daarvoor mist het verhaal wellicht wat verbeeldingskracht; het is wel vakwerk en meeslepend in zijn soort.

DdH

 

 

Omslag Strikt - Minke Douwesz
Strikt
Minke Douwesz
Verschenen bij: Van Oorschot (2003)
ISBN: 9789028241152
837 pagina's
Prijs: € 35,00

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

Enorme liefde voor de natuur in al haar verscheidenheid
27 mei 2024

Enorme liefde voor de natuur in al haar verscheidenheid

Over 'Iemand moest het doen' van Sanne Huysmans
Meekijken van proloog tot bezemwagen
25 mei 2024

Meekijken van proloog tot bezemwagen

Over 'Het grote wielrenboek' van Susanne Roos
Literatuur als instrument voor zelfontdekking
22 mei 2024

Literatuur als instrument voor zelfontdekking

Over 'Hij/hem – Een ABC van regenboogboeken' van Redactie: Eric de Rooij, Coen Peppelenbos en Doeke Sijens
Hedendaags liefdesverhaal gebaseerd op een mythe
21 mei 2024

Hedendaags liefdesverhaal gebaseerd op een mythe

Over 'Meisje ontmoet jongen ' van Ali Smith
Zwijgen als vorm van zelfbehoud
20 mei 2024

Zwijgen als vorm van zelfbehoud

Over 'Wat wij verzwijgen' van Aisha Dutrieux

Verwant