Frederique Schut – Missie: Mongolië

Loodzware tocht

Bij de inschrijving ontvangt ze al de waarschuwing: deze paardenrace kan kort- of langdurig effect hebben op de geestelijke staat van de deelnemer. Toch neemt de dan 24-jarige Frederique Schut al snel het besluit om mee te doen aan de Mongol Derby, een negendaagse paardenrace die geïnspireerd is op het wisselpuntennetwerk uit de tijd van het Mongoolse rijk. Maar heeft ze enig idee hoe groot het effect is dat deze race op haar zal hebben?

Missie: Mongolië leest als een dagboek. Open, haast schaamteloos zet auteur Frederique Schut haar gedachten op papier. Ze is enorm afgevallen om te voldoen aan de gewichtseisen van deze paardenrace en presenteert zichzelf vol trots. In een ruit ziet ze zichzelf: ‘meisje met koffer, meisje met vriend aan haar zij. Zo hé, denk ik, en ik haak mijn arm door die van Ronald, ik ben nog nooit zo dun geweest.’ Door deze presentatie lijkt Frederique erg verwaand. Maar, naarmate je in het boek vordert, blijkt dat de schrijfster op zoek is naar zichzelf en zich verschuilt achter deze arrogante houding. Haar twijfel over wie ze is, schemert door in iedere zin. Haar gedachten en ideeën zijn even verwarrend als het beeld dat ze van zichzelf creëert: ‘Enthousiasme en angst spelen haasje over in mijn buik, wassen elkaar als knaagdieren.’ Juist door die tegenstrijdigheid in haar karakter en de rake manier waarmee ze haar gevoelens en gedachten verwoordt, is dit boek zo aantrekkelijk.

Als lezer volg je Frederique’s route langs oogverblindende landschappen op pony’s die of traag en log zijn of met een verbazingwekkende snelheid naar het volgende wisselpunt galopperen. De hitte trotserend, met slaapgebrek en spierpijn op zoek naar de overwinning. Want dat is waar het Frederique om gaat, die race uitrijden en het liefst als eerste de finish bereiken. Zonder blikken of blozen vertelt ze de lezer dat ze denkbeeldig een vreugdesprongetje maakt wanneer er een andere deelnemer afvalt, en laat ze haar vriend achter om sneller de finish te bereiken. Maar ze geeft op onderzoek gebaseerde argumenten die aantonen dat haar harde gedrag helemaal niet zo vreemd is en dat velen zich precies hetzelfde zouden gedragen in een soortgelijke situatie. Een soort oerdrang in de wrede, onbarmhartige natuur, waar extreme weersomstandigheden het uiterste eisen van lichaam en geest. De race eist haar tol, en het effect op de deelnemers is niet alleen psychisch, maar ook lichamelijk. Ondanks alle voorbereidingen blijkt dat ook voor Frederique het effect waarvoor de organisatie gewaarschuwd heeft, veel groter is dan zij had gedacht. Is zij toch in staat de race gezond en wel te volbrengen?

Missie: Mongolië is een boek dat twee reizen beschrijft. Ten eerste is er de indrukwekkende reis die de schrijfster maakt door het uitgestrekte landschap van Mongolië. Ze geeft een realistische beschrijving over deze reis. Zo vertelt ze niet alleen over de mooie uitzichten en haar wonderlijke ontmoetingen met de lokale bevolking, ze toont ook de minder mooie elementen van de race en het land. Daarnaast is Missie: Mongolië een reis door de menselijke psyche. De auteur beschrijft zeer gedetailleerd de innerlijke reis die zij maakt, waardoor zij samen met de lezer leert over  de creatie van het zelfbeeld of beter nog het opnieuw creëren van dat zelfbeeld. Frederique neemt deel aan de Mongol Derby en vraagt zichzelf af of ze meedoet om zichzelf te bewijzen. Negen dagen lang wordt ze met zichzelf geconfronteerd en ze vergaart hierdoor enorm veel zelfkennis. Een ervaring die inspireert en de lezer mogelijk aanzet tot een vergelijkbaar zelfonderzoek. Gelukkig kan dit ook op een manier die iets minder eist van lichaam en geest.  Missie: Mongolië is een zeer toegankelijk boek voor iedereen die houdt van reisverhalen en psychologie.

 

Omslag Missie: Mongolië - Frederique Schut
Missie: Mongolië
Frederique Schut
1000 kilometer, 9 dagen, 24 paarden, en ik
Verschenen bij: Atlas Contact, Uitgeverij
ISBN: 9789045026442
176 pagina's
Prijs: € 17,95

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

Een schitterende lawine van woorden
16 juli 2024

Een schitterende lawine van woorden

Over 'Londen' van Louis-Ferdinand Céline
Wat staat mij als dichter te doen
15 juli 2024

Wat staat mij als dichter te doen

Over 'De verliefde engel' van Bart Koubaa
Een vogel per maand
13 juli 2024

Een vogel per maand

Over 'Dit gaat nooit voorbij   ' van Octavie Wolters
Liefde, cultuur en macht
11 juli 2024

Liefde, cultuur en macht

Over 'Het monster van Sint Helena' van Albert Sánchez Piñol
Gynaecologisch verzet op de plantage
10 juli 2024

Gynaecologisch verzet op de plantage

Over 'Waar we gaan is nacht' van Tracey Rose Peyton

Verwant