Corine Nijenhuis – Luchtcowboy

Het leven van een onsympathieke man

Recensie door Rosalien Koster

Als jong meisje ontmoette Corine Nijenhuis de markante figuur Cees Slootwijk. Geïntrigeerd door zijn verschijning en verhalen wordt Corine steeds dieper zijn bizarre wereldje ingezogen. Met gevaar voor eigen leven vliegt ze met hem mee in afgekeurde vliegtuigen die Slootwijk gebruikt om over de hele wereld dieren te vervoeren. In het boek Luchtcowboy blikt Nijenhuis terug en tekent ze onderwijl het bijzondere levensverhaal op van de avonturier Slootwijk.

Op een dag belt Slootwijk de schrijfster op. Of ze mee wil. Zonder lang na te denken pakt ze wat spullen in en gaat mee. De lading bestaat uit een groot aantal koeien die naar Cairo gebracht moeten worden. Eenmaal weer thuis droomt ze wekenlang over vliegtuigongelukken. En ook de verzameling foto’s op haar kamermuur van wrakstukken van neergestorte vliegtuigen groeit met de dag. Toch weerhoudt haar angst haar niet. Niet veel later vliegt ze opnieuw met Slootwijk en een lading vee, naar een ander exotisch oord.

En daar blijft het niet bij. Keer op keer kruipt ze aan boord als onbetaalde knecht.
Wat bezielde haar? Hoewel we iets van haar kunnen begrijpen, want Nijenhuis weet de spanning tijdens de vliegreis en de opluchting van het weer veilig landen voelbaar te maken, blijft het opmerkelijk. Ook Nijenhuis zelf vraagt het zich keer op keer af. Was het enkel de zucht van een naïef meisje naar avontuur? Of speelde er meer? Met een duidelijk antwoord komt ze niet. Want begrijpen doet ook Nijenhuis het waarschijnlijk niet.

Toch blijft het vreemd. Maar vreemder is echter misschien nog wel de vraag wat Nijenhuis zo aantrok in de persoon Slootwijk. Want dat hij een onsympathiek persoon is, wordt al snel duidelijk. De verhalen van de mensen die hem van heel dichtbij hebben gekend liegen er niet om. Zijn geliefden, directe medewerkers en zijn dochter maken duidelijk dat hij als geen ander wist hoe hij de mensen die hij ontmoette voor zijn karretje moest spannen. En wanneer hij genoeg had van hen liet hij ze even gemakkelijk vallen.

Een niet bepaald aanbiddelijk man dus deze Slootwijk. Toch probeert Nijenhuis dit weinig rooskleurige beeld ook te nuanceren door een andere kant van hem te laten zien. Want was Slootwijk niet vooral een dromer met als grote manco zijn oprechte geloof in zijn eigen ideeën? Misschien. Duidelijk is wel dat hoewel zijn leven leest als een spannend avonturenboek de werkelijkheid heel wat minder romantisch was. De ene mislukkeling volgt op de andere. Door eigen toedoen valt zijn droom, het bestieren van een paardenranch, in duigen. Slootwijk laat zich echter niet kennen en stort zich telkens opnieuw in een ander avontuur.

Om zijn doorzettingsvermogen zouden we Slootwijk kunnen bewonderen. Helaas spreekt echter verder alles tegen hem. Zelfs de dappere pogingen van Nijenhuis om toch een integer portret van hem te neer te zetten, helpen niet het vernietigende beeld te verzachten. Dat neemt niet weg dat Nijenhuis erin is geslaagd om een interessant, boeiend en vakkundig verhaal te schrijven. Haar talent schuilt met name in haar fijne schrijfstijl: losjes, duidelijk en oprecht, al weet ze soms met vlagen ook literair uit de hoek te komen. Om vervolgens weer precies op het juiste moment het evenwicht te herstellen en verder te gaan waar ze is gebleven: het leven van Cees Slootwijk zo eerlijk mogelijk op papier te zetten.

 

Het leven van een onsympathieke man
Luchtcowboy
Corine Nijenhuis
Verschenen bij: ECI B.V. (inzake New Book uitg)
ISBN: 9789038894232
238 pagina's
Prijs: € 0,00

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

Een invuloefening
14 juni 2024

Een invuloefening

Over 'Dora - Een liefdesgeschiedenis' van Toon Tellegen
Ontroerende familiegeschiedenis
13 juni 2024

Ontroerende familiegeschiedenis

Over 'Autobiografie van een flat' van Otto de Kat
Het wegdenken van woorden
12 juni 2024

Het wegdenken van woorden

Over 'Bijna 90 Hopla’s' van Judith Herzberg
En weer daarheen gaan waar hij vandaan kwam
11 juni 2024

En weer daarheen gaan waar hij vandaan kwam

Over 'Ochtend en avond ' van Jon Fosse
Wijsbegeerte of reisbegeerte
10 juni 2024

Wijsbegeerte of reisbegeerte

Over 'Onder een andere hemel ' van Joke Hermsen

Verwant