Bea Vianen – Sarnama, hai

Een persoonlijke queeste

 Door Sen Nandoe

Het debuut van Bea Vianen is ook  zevenendertig jaar na verschijning in Suriname nog steeds een veelgelezen boek dat graag door middelbare scholieren op ‘De leeslijst’ wordt gezet. En niet alleen vanwege de niet al te grote omvang van het boek. Bea Vianen beschrijft in Sarnami, hai het moeizame proces naar volwassenheid, het vinden van je eigen identiteit. De zoektocht is die van Sita, een leergierig Hindostaans meisje dat vastbesloten is iets van haar leven te maken. Het boek begint met een speurtocht naar het verleden, Sita wil weten wat voor man haar grootvader is geweest en waarom die, nadat zijn vrouw zelfmoord heeft gepleegd, haar moeder heeft weggegeven; achtergelaten bij een oude vrouw die helemaal geen liefde voor het meisje kon opbrengen. De antwoorden op deze vragen vindt ze niet, en voor Sita gaat leven rustig door, met de besognes die een ‘moeilijke’ vader en de puberteit met zich meebrengen.

Anders wordt het wanneer haar beste vriendin, een moslim, zwanger wordt van een hindoejongen. Sita wordt geconfronteerd met de conflicten die bestaan tussen deze twee religieuze groeperingen en bepaalt op dat ogenblik dat haar een ander lot beschoren zal zijn. Zij studeert hard en gaat naar de middelbare school, maar dan leert ze Islam kennen en ze beginnen een relatie. Sita slaagt voor haar examens en besluit de steeds bezitteriger wordende Islam de bons te geven. Maar dan blijkt ze zwanger te zijn en zit er voor haar niets anders op dan te trouwen met Islam. Deze stap betekent voor haar het einde van haar dromen. Zij is opgesloten in een liefdeloos huwelijk en haar kansen op een verdere studie zijn verkeken. Ze probeert zich aan te passen maar besluit uiteindelijk toch voor zichzelf te kiezen, alleen tegen een niet geringe prijs: zij is genoodzaakt haar zoontje aan haar man af te staan. Dat is het ogenblik wanneer zij zegt: ‘Sarnami, hai’ oftewel: ‘Suriname, ik ben’. Dan is zij voor zichzelf niet langer naamloos, maar heeft zij haar identiteit gevonden.

Sita heeft een transformatie ondergaan van een schoolmeisje dat zich bij de feiten neerlegde naar een volwassen, zelfstandige vrouw die zichzelf op de eerste plaats zet.

Deze sterk autobiografische roman geeft de toon aan van Vianens verdere werk; in haar gehele oeuvre zijn opgeslotenheid, vrijheid en vlucht belangrijke thema’s. Met het verschijnen van deze roman in 1969 is de aanzet gegeven voor de vrouwelijke romanauteurs. Van echte ecriture féminine kan nog niet gesproken worden, maar Sarnami, hai is wel een klassiek voorbeeld van een coming of age novel; Sita is aan het eind van het verhaal een zelfbewuste vrouw die kiest voor de kansen die onderwijs haar biedt.

Als klassieker is deze roman een ‘must’. Hij zou niet alleen door vrouwen gelezen moeten worden, om het emancipatorische dat aan de orde komt, maar ook door mannen die meer inzicht willen krijgen in de gevoelswereld van de vrouw. De identificatie bij (Surinaamse) studenten is groot, ook in deze tijd. Vianen beschrijft een universeel thema dat voor zowel jong als oud herkenbaar is, én zal blijven.

 

Lees hier meer over Bea Vianen en Surinaamse literatuur

 

 

Omslag Sarnama, hai - Bea Vianen
Sarnama, hai
Bea Vianen
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9021493071

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

Een schitterende lawine van woorden
16 juli 2024

Een schitterende lawine van woorden

Over 'Londen' van Louis-Ferdinand Céline
Wat staat mij als dichter te doen
15 juli 2024

Wat staat mij als dichter te doen

Over 'De verliefde engel' van Bart Koubaa
Een vogel per maand
13 juli 2024

Een vogel per maand

Over 'Dit gaat nooit voorbij   ' van Octavie Wolters
Liefde, cultuur en macht
11 juli 2024

Liefde, cultuur en macht

Over 'Het monster van Sint Helena' van Albert Sánchez Piñol
Gynaecologisch verzet op de plantage
10 juli 2024

Gynaecologisch verzet op de plantage

Over 'Waar we gaan is nacht' van Tracey Rose Peyton