Bart Moeyaert – Dani Bennoni

Niet zijn sterkste werk, wel een boeiend verhaal

Recensie door Geertje

In boekhandels en bibliotheken vinden we het werk van Bart Moeyaert onder de rubriek ‘jeugdliteratuur’, een misverstand dat Moeyaert zelf graag rechtzet: ‘Ooit is mij het etiket jeugdboekenschrijver opgeplakt, en dat kleeft nog steeds aan me. Er wordt een grens getrokken, maar die bestaat helemaal niet.
Met Dani Bennoni bewijst Moeyaert dat hij niet alleen voor kinderen schrijft. Het kleine boekje is ook goed te lezen door volwassenen, niet in het minst door de bijzondere schrijfstijl.

Het verhaal speelt zich af in de zomer van 1939. De oorlogsdreiging wordt steeds reëler, maar daar lijkt de kleine Bing zich relatief weinig van bewust te zijn. Zijn oudere broer is als soldaat vertrokken, maar Bing hecht het volste geloof aan diens terugkeer. Dani Bennoni, de voetbalheld van Moon, staat bij Bing in het krijt en moet hem koste wat het koste leren voetballen zodat Moon bij zijn thuiskomst trots kan zijn op zijn jongere broertje. Samen met zijn beste vriend Lenny schrikt Bing niet terug van listen en intriges, wat zal uitmonden in een verbaal spel tussen Dani Bennoni en Martha, één van de meisjes die een oogje heeft op Dani.

Bing voert zelf een kleine oorlog tegen zijn angsten. De angst om zijn broer te verliezen en de angst om Dani Bennoni te verliezen, de held waar hij naar opkijkt. ‘Ik hou mijn ogen dicht en bid voor Dani Bennoni. Bijna zeg ik dat ik hem ga missen, maar het begin van die zin schrap ik direct uit mijn gedachten. Waarom zou ik Dani missen.’
De relatie tussen Dani en Bing is dan ook eerder dubieus: ‘Onderdanig kijkt Bing naar Dani op als een grote broer en slaafs voert hij diens bevelen op. Iedere keer als Dani naar me knipoogt en daarmee het teken geeft dat ik straks met Lenny naar het clubhuis van Daring Club moet gaan en op hem moet wachten dan doe ik dat. Ik ben een hond.’

Dat Moeyaert de lezer graag opzadelt met onbeantwoorde vragen is bekend, maar misschien dat hij in dit geval een tikje te ver gaat: ‘Ik moet op de bank tegenover het douchehok gaan zitten. Ik moet mijn broek op mijn schoenen laten hangen en naar Dani Bennoni kijken. Verder hoef ik niets te doen.’ Wat is hier aan de hand?
In de bibliotheek vinden we het boekje terug onder het thema homoseksualiteit, maar dit is toch iets anders. Moeyaert haalt iets aan maar gaat er dan niet dieper op in, waardoor je als lezer het gevoel krijgt je in een doodlopende straat te bevinden en met een wrang gevoel achterblijft.

Hetzelfde geldt trouwens voor meerdere elementen. Op de achterflap staat dat het verhaal zich afspeelt in 1939. Omdat het voornamelijk vrouwen zijn die het verhaal bevolken kunnen we vermoeden dat de mannen naar het front zijn. Moon is alleszins vertrokken, maar waar naartoe is ook niet vanaf het begin duidelijk. Dani werkt in een schuur die voor de avond moet worden ingericht als een slaapzaal, een trein met de mannen en de uniformen zal ‘s avonds aankomen. Stilaan ontvouwt het verhaal zich en hoe verder je leest hoe duidelijker de verhaallijn wordt, het vergt wel enige concentratie. Het is pas in de laatste hoofdstukken dat alle elementen in elkaar passen, en dan nog blijven er een aantal open stukken. In feite is er veel te lezen tussen de regels.
Daarbij de vraag of Dani Bennoni geschikt is voor jonge lezers vanaf twaalf jaar. Lange beschrijvingen van handelingen, het niet-expliciet vermelden van bepaalde elementen, het zijn toch een paar dingen waar we rekening mee moeten houden bij jonge lezers. De kans is groot dat ze het boek als vervelend zullen ervaren, of dat ze moeite hebben om de niet-geëxpliciteerde elementen aan te vullen. Moeyaert heeft bewezen dat hij volwassenen kan boeien, maar geldt dat ook voor kinderen?

Natuurlijk heeft een boek als Dani Bennoni ook sterke kanten die we zeker niet over het hoofd mogen zien. Wat dit boek aantrekkelijk maakt is de filmische vertelstijl die we van al de boeken van Moeyaert kennen en in dit boekje erg nadrukkelijk aanwezig is. Lichaamstaal en handelingen nemen een belangrijke plaats in. Sommige scènes lijken voor een filmscript geschreven te zijn: ‘”Dani en zijn vader”, zegt Martha. Ze trekt haar mondhoeken op. Haar bovenlip blijft aan haar tand plakken. Ze kijkt naar rechts, waar Lenny staat, ze kijkt naar links, waar ik sta, en knikt over haar schouder, naar Anneka en Theresa. Ze verdeelt het speeksel op haar mond en legt de woorden die ze gaat uitspreken klaar op haar tong.’

Zoals het verhaal vragen oproept zonder die te beantwoorden zo toont de mooie omslagillustratie van Pauline Hoogweg ons het lichaam van een jongen in voetbalkleren. Het gezicht krijgen we echter niet te zien.
Alles samen bekeken is dit misschien niet het sterkste werk van Moeyaert, al is het wel een boeiend verhaal met een weemoedige doch hoopvolle sfeer.

 

 

Omslag Dani Bennoni - Bart Moeyaert
Dani Bennoni
Bart Moeyaert
lang zal hij leven
Verschenen bij: Querido Kinderboek
ISBN: 9789045101453
86 pagina's
Prijs: € 0,00

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

1 reactie

 • Rianne schreef:

  Ik heb het boek gelezen (ben 15)
  En ik vind het echt verschrikkelijk xD
  ik moest er een leesverslag van maken
  nouw daar had ik een 1 voor xD
  Want daar had ik geen zin in
  en kan nergens een leesverslag van dat boek vinden
  dus ik had echt geen idee waar t over ging
  want de taal in het boek is echt niet te volgen

  Grtzz

 

Recent

Een invuloefening
14 juni 2024

Een invuloefening

Over 'Dora - Een liefdesgeschiedenis' van Toon Tellegen
Ontroerende familiegeschiedenis
13 juni 2024

Ontroerende familiegeschiedenis

Over 'Autobiografie van een flat' van Otto de Kat
Het wegdenken van woorden
12 juni 2024

Het wegdenken van woorden

Over 'Bijna 90 Hopla’s' van Judith Herzberg
En weer daarheen gaan waar hij vandaan kwam
11 juni 2024

En weer daarheen gaan waar hij vandaan kwam

Over 'Ochtend en avond ' van Jon Fosse
Wijsbegeerte of reisbegeerte
10 juni 2024

Wijsbegeerte of reisbegeerte

Over 'Onder een andere hemel ' van Joke Hermsen

Verwant