Alice Sebold – De wijde hemel

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat. In een saaie maar welvarende Amerikaanse buitenwijk pakt iedereen zijn of haar leven weer op. Waar Mary Alice Young zich bevindt is na vier televisieseizoenen nog steeds onbekend maar Susie gunt ons wel een kijkje in haar hemel.

Vanuit een prieel kijkt Susie op de aarde neer. Alle overledenen hebben hun eigen hemel en hoe meer eigenschappen en voorkeuren je met anderen deelt, des te meer maakt ieder van hen onderdeel uit van al die andere hemels. De beschrijving van deze plekken en de contacten die ze heeft met andere overledenen vormen niet het hoofdbestanddeel van het boek. Het zijn rustpunten in het eigenlijke verhaal dat zich op aarde afspeelt.

Daar komt Susie op 6 december 1973 op gruwelijke wijze aan haar einde. Ze wordt door een bekende het maïsveld ingelokt waar ze op brute wijze verkracht en vermoord wordt. Vanuit haar prieel kijkt ze op deze situatie terug en gaat in haar manier van vertellen zo diep, dat ze de afschuwelijke gebeurtenis nogmaals meemaakt. Echter nu in het gezelschap van de lezer. Hiermee heeft ze tevens een getuige en die is hard nodig want de moord lijkt maar niet opgelost te kunnen worden. Alleen is er voor ons  geen mogelijkheid tot actie.

Gelukkig zijn haar vader en haar jongere zusje Lindsey gealarmeerd op het moment dat de politie komt melden dat Susie’s elleboog gevonden is. De rest van haar lichaam is spoorloos. Met veelbetekenende blikken en terloopse opmerkingen stimuleren Lindsey en vader elkaar om buurman George Harvey in de gaten te houden. Deze contactgestoorde bouwer van poppenhuizen is wel erg meelevend en valt door tegenstrijdige verhalen al snel door de mand. Maar slim als hij is, schudt hij tijdens elk politieverhoor alle verdenkingen van zich af.

Tot zover lijkt De wijde Hemel niet ver af te wijken van de nieuwste Nicci French. Zowel de gruwelijkheden, de zoektocht naar de dader en zelfs het originele vertelperspectief zouden door dit schrijversduo bedacht kunnen zijn. Er zijn twee redenen waarom Alice Sebolds roman ver boven het thrillergenre uitstijgt. De eerste daarvan is het loslaten van traditionele rolpatronen en clichépersonages. Lindsey is stoer en slim met sterk ontwikkelde bètacapaciteiten. Susie’s klasgenoot Ruth is biseksueel en gothic met een zesde zintuig voor vermoorde meisjes en vrouwen en oma Lynn is een frivole dronkaard. De vader is een naamloze zachtaardige man met een hartkwaal en een nepknie, Susie’s jeugdliefde Ray is een androgyne Indiër en het mollige broertje Buckley houdt van tuinieren.
Terwijl je als lezer zit te wachten tot het mysterie wordt opgelost, word je steeds aangenaam bezig gehouden door de strapatsen van een verrassend personage.

Zoals bij alle nabestaanden heeft de schok van Susie’s vreselijke dood het leven van Abigail volledig op zijn kop gezet. Ze kan haar rouwproces niet delen met haar broze echtgenoot die zich verliest in het verdenken van de buurman. Door haar wanhoop realiseert ze zich dat ze zich nooit zo ontwikkeld heeft zoals ze had gewild. Ze gaat een relatie aan met de rechercheur die belast is met het onderzoek en in een weergaloos mooie scène beschrijft Susie wat ze ziet op het moment dat Abigail seks met hem heeft. Niet alleen hun erotisch samenzijn neemt ze waar, maar ook de vluchtpoging van George Harvey, het drinkgelag van haar oma en de ontreddering van haar vader die zit te wachten totdat de rechercheur hem belt om nieuwe onderzoeksontwikkelingen te melden. Susie is alomtegenwoordig.

Ook zijn er in De wijde Hemel verwijzingen naar bestaande vrouwenliteratuur opgenomen. De boeken die Susie en Ruth lezen zijn Jane Eyre en To kill a Mockingbird en tussendoor wordt ook de jaren zeventig hit Het ritsloze Nummer genoemd. De aan sombere buien lijdende Ruth leest De glazen Stolp van Sylvia Plath.

Als moeder Abigail enkele jaren later in Californië aan het strand staat, gaan haar gedachten onwillekeurig naar de romans die ze las toen ze nog jong en vitaal was: De Ontnuchtering van Kate Chopin en De Golven van Virginia Woolf. Toen het boek van Kate Chopin (1851-1904) in 1899 uitkwam werd het verguisd omdat het handelde over een vrouw, Edna Pontellier, die in haar drang naar onafhankelijkheid tot de ontdekking kwam dat seksualiteit en liefde gescheiden kunnen worden. Edna Pontellier pleegde  zelfmoord door de zee in te lopen. Ook de naar bevrijding strevende Virginia Woolf (1882-1941) verdronk zichzelf. Onder het toeziend oog van Susie overweegt Abigail dezelfde actie.

Als ze later haar man in het ziekenhuis opzoekt en de oude bekende zuster Eliot tegen het lijf loopt, kunnen we daar de George Eliot (1819-1880) in lezen: de Engelse schrijfster die zich verzette tegen het gebrek aan bewegingsvrijheid voor vrouwen. Deze schrijfsters reageren alle drie sterk op het Victoriaans tijdperk waarin vrouwen geen ruimte voor zelfontplooiing gegund was. Een eeuw later probeert Abigail zich ook te ontdoen van het keurslijf waarin ze vastzit.

Van Alice Sebold verscheen onlangs Schaduwmaan bij de Bezige Bij. De wijde Hemel wordt momenteel onder de titel The lovely bones verfilmd door Peter Jackson, die eerder The Lord of the Rings en Heavenly Creatures voor zijn rekening nam. Susan Sarandon speelt de rol van oma Lynn.
Hopelijk legt Jackson het accent niet teveel op het oplossen van de moord. Ook moeten we afwachten of hij de in het boek alomtegenwoordige vrouwenliteratuur een goede plek in de film kan geven. Als hem dit onverhoopt niet lukt dan wacht ons gelukkig een aangenaam alternatief: De wijde Hemel lezen en herlezen.


Omslag De wijde hemel - Alice Sebold
De wijde hemel
Alice Sebold
Vertaling door: Molly van Gelder
Verschenen bij: De Bezige Bij (2005)
ISBN: 9789023417989
345 pagina's
Prijs: € 0,00

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

Geen kinderachtige gedichten voor kinderen
20 juli 2024

Geen kinderachtige gedichten voor kinderen

Over 'Dichter - de tuin' van verschillende auteurs; redactie Mia Goes
De kunst van rake zinnen   
19 juli 2024

De kunst van rake zinnen  

Over 'Lotgenoten' van Sabrine Ingabire
Een duivelspact
18 juli 2024

Een duivelspact

Over 'Een hart van prikkeldraad' van Lisette Lewin
Een schitterende lawine van woorden
16 juli 2024

Een schitterende lawine van woorden

Over 'Londen' van Louis-Ferdinand Céline
Wat staat mij als dichter te doen
15 juli 2024

Wat staat mij als dichter te doen

Over 'De verliefde engel' van Bart Koubaa